Als zelfstandig ondernemer geld lenen: ontdek de opties

Geld lenen als ZZP'er
Geld lenen als ZZP'er
20 april 2022 4 minuten 0 reacties

De voordelen van een lening als ZZP'er

Stel: je wilt jouw eigen bedrijf starten of je hebt sinds kort je eigen onderneming, maar je wilt hierin investeren. Hoe pak je dit aan? Er zijn heel veel verschillende soorten leningen beschikbaar. Je kunt als zelfstandig ondernemer niet alleen geld lenen voor privé doeleinden, maar ook voor de investering in je bedrijf. Hier lees je meer over de verschillende mogelijkheden die je als ZZP’er hebt op het gebied van leningen.

Zakelijk geld lenen met een ZZP lening

Wanneer je geld wilt lenen voor je bedrijf moet je op zoek gaan naar een zakelijke lening. Bij dit type lening gelden vaak andere regels dan bij een particuliere lening. Op basis van je wensen en je inkomen kun je een zakelijke lening afsluiten. Je hebt dan de keuze uit twee mogelijkheden:

  • Zakelijke lening: bij deze lening krijg je het geld in één keer op je rekening. Het bedrag is vooraf bepaald. Deze lening is ideaal wanneer je een grote eenmalige aankoop moet doen. Je betaalt iedere maand een vast bedrag voor rente en aflossing. Looptijd en rentepercentage zijn vooraf vastgesteld en veranderen niet.
  • Zakelijk krediet: bij deze lening heb je te maken met een kredietlimiet. Je kunt naar behoefte geld opnemen van dit limiet. Je betaalt wel rente, maar alleen over het bedrag dat je hebt opgenomen. Je hebt ook te maken met een maandelijkse aflossing. Dit is een vast percentage van het kredietlimiet. Het is mogelijk om afgeloste bedragen weer op te nemen. Er zit geen einddatum aan deze vorm van lenen.

Geld lenen voor privé

Wanneer je als zelfstandig ondernemer werkzaam bent, ben je niet altijd even duidelijk van het inkomen dat je het komende jaar hebt. Iemand in loondienst heeft het hierin een stuk makkelijker en kan zo aantonen hoeveel er verdiend is en verdiend gaat worden. Een geldverstrekker heeft in dit geval zekerheid dat het geleende geld terug wordt betaalt. Met de onzekerheid als ZZP’er kan het lastiger zijn om een lening af te sluiten. Wanneer je al langer dan 3 jaar zelfstandig ondernemer bent, is het makkelijker om een lening af te sluiten. Er wordt gekeken naar je inkomen en je persoonlijke situatie. Je kunt als ZZP’er alleen een persoonlijke lening afsluiten wanneer je deze gebruikt voor privé-uitgaven.

Wat kun je lenen?

Hoeveel je kunt lenen is afhankelijk van jouw situatie en je wensen. Je kunt vaak gemakkelijk en snel zien hoeveel je bij welke aanbieders kunt lenen. Vaak zitten er voorwaarden aan een lening verbonden. Zo moet je een bepaald aantal maanden in bedrijf zijn en is er sprake van een minimale jaaromzet. De bedragen die kunt lenen kunnen hoog oplopen. Bij de meeste kredietverstrekkers kun je zakelijk lenen vanaf € 3.000.

Bekijk de aanbieders van leningen voor zelfstandig ondernemers

Wil je zakelijk geld lenen voor jouw onderneming? Dan is het goed om te weten bij welke kredietverstrekkers je terecht kunt. Zakelijke financiering is bij de meeste banken mogelijk: het is aan jou om te ontdekken wat de voorwaarden zijn per bank of kredietverstrekker. Onder andere namen als New10 (ABN AMRO), Floryn en Swishfund is het mogelijk om een zakelijke lening af te sluiten.

Hier moet je rekening mee houden

Voordat je ergens een ZZP lening afsluit, is het goed om rekening te houden met verschillende zaken. Hier vind je een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten voor het afsluiten van een lening als zelfstandig ondernemer:

  • Rente: onthoud dat je altijd kosten betaalt voor het afsluiten van een lening. Het is dan ook slim om diverse aanbieders te vergelijken op de hoogte van de rente.
  • Voorwaarden: welke voorwaarden worden gesteld aan het afsluiten van een lening? Let onder andere op de minimale jaaromzet en het aantal maanden dat je bedrijf moet bestaan.
  • Type lening: met de keuze uit zowel zakelijk krediet als een zakelijke lening is het belangrijk om te ontdekken wat voor jou de meest aantrekkelijke keuze is. Beide leningen hebben hun voor- en nadelen.

Zo kies je de beste ZZP lening

Als zelfstandig ondernemer is het goed mogelijk om voor een lening te kiezen: het is alleen belangrijk om te weten wat je opties zijn. Vergelijk altijd de aanbieders voor een ZZP lening voordat je een keuze maakt. Op deze manier kies je gegarandeerd voor een goede lening met aantrekkelijke voorwaarden. Zo haal je het maximale uit jouw onderneming!

Reacties (0)

Geen reacties gevonden…

Plaats reactie