Let op! Geld lenen kost geld

Goedkoop lenen

Goedkoop lenen is natuurlijk iets waar we allemaal naar streven. Geld lenen kost immers altijd geld. De exacte kost die je moet betalen kan echter sterk afhankelijk zijn van niet alleen de kredietvorm, maar ook de kredietverstrekker. Alles wat je moet weten over goedkoop geld lenen ontdek je hier!

Beste keuze 2024
Santander
 • Leenbedrag van € 1.000 tot € 50.000
 • Looptijd van 24 tot 120 maanden
 • Rente van 5,7% tot 10% per jaar
 • BKR-toetsing
 

Voorbeeld: Leenbedrag: € 50.000, Looptijd: 60 maanden, Rentepercentage: 7,8%, Maandbedrag: € 1.003, Bedrag incl. rente: € 60.163

Tweede plaats
KredietSpotter
 • Leenbedrag van € 1.500 tot € 250.000
 • Looptijd van 6 tot 120 maanden
 • Rente vanaf 6,6% per jaar
 • BKR-toetsing
 

Voorbeeld: Leenbedrag: € 50.000, Looptijd: 60 maanden, Rentepercentage: 6,6%, Maandbedrag: € 976,15, Bedrag incl. rente: € 58.569

Derde plaats
De Nederlandse Kredietmaatschappij
 • Leenbedrag van € 5.000 tot € 150.000
 • Looptijd van 120 tot 120 maanden
 • Rente van 6,1% tot 9,7% per jaar
 • BKR-toetsing
 

Voorbeeld: Leenbedrag: € 50.000, Looptijd: 60 maanden, Rentepercentage: 7,9%, Maandbedrag: € 1.005, Bedrag incl. rente: € 60.296

Waarom is goedkoop lenen zo belangrijk?

Geld lenen kost altijd geld. Dit betekent dat je aan het einde van de rit altijd meer zal hebben terugbetaald dan dat je oorspronkelijk hebt ontvangen. Dat is uiteraard niet meer dan logisch. Geld lenen doe je namelijk in het merendeel van de gevallen bij een commerciële financiële instelling. Dat betekent dat zij een bepaald rendement moet zien te realiseren om haar bedrijfsprocessen uit te kunnen blijven voeren. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat het voor jou als (potentiële) kredietnemer vooral van belang is om zo goedkoop mogelijk geld te kunnen lenen.

Het afsluiten van de goedkoopste lening is in de praktijk eveneens belangrijk omdat er tegenwoordig veel meer verschillende kredieten door mensen worden afgesloten in vergelijking met vroeger. In het verleden was het dan ook zo dat er eigenlijk hoofdzakelijk of zelfs uitsluitend werd geleend voor de aanschaf van een auto en een woning. Tegenwoordig zijn echter ook de zogenaamde consumentenkredieten ontzettend populair. Door bij al je leningen steevast op zoek te gaan naar de goedkoopste intrest kan je over de hele lijn dus een zeer significante besparing realiseren.

Algemene tips voor goedkoop geld lenen

Voor veel mensen geldt dat ze wanneer ze geld willen lenen daarvoor op zoek gaan naar de goedkoopste lening op de markt. Dat is ook niet meer dan normaal. Door te zoeken naar een echt goedkope lening kan je immers de meerprijs die geld lenen met zich meebrengt aanzienlijk binnen de perken houden. Nu stelt zich hierbij uiteraard de vraag waar je nu precies allemaal rekening mee moet houden wanneer je echt goedkoop geld wenst te lenen. Wij hebben de belangrijkste aandachtspunten waar je zeker bij stil moet blijven staan hieronder alvast even voor jou opgelijst.

Vergelijk grondig de kredietkosten

Wil je goedkoop lenen? Dan is het in de praktijk van cruciaal belang om er rekening mee te houden dat de kredietkosten die je aangerekend krijgt worden bepaald door de kredietvorm die je afsluit. Voor de persoonlijke lening geldt bijvoorbeeld dat ze er bekend om staat doorgaans over een zeer beperkte intrest te beschikken. Dat is het resultaat van het feit dat de kredietvoorwaarden zeer strikt en lineair zijn. Met andere woorden, er kan van deze voorwaarden eigenlijk niet of nauwelijks worden afgeweken. Doe je dat toch? Dan moet je daarvoor altijd een significante boete betalen. Het spreekt voor zich dat dit er in de praktijk zomaar voor kan zorgen dat de kosten flink hoger oplopen.

Bij het doorlopend krediet is er eigenlijk sprake van de omgekeerde situatie. De basiskosten liggen bij deze kredietvorm bijvoorbeeld een flink stuk hoger, maar daar staat wel tegenover dat je eigenlijk niet of nauwelijks geconfronteerd kan worden met een boete. Dit bijvoorbeeld omdat je zonder al te veel problemen bedragen die je eerder al hebt afbetaald gewoon terug kan opvragen. In ieder geval, wil je goedkoop geld lenen? Hou dan niet alleen rekening met de standaard kredietkosten, maar weeg ze ook af ten opzichte van de geldende kredietvoorwaarden en de mogelijke boetes waarmee je kan worden geconfronteerd. Alleen zo ontdek je de beste, goedkoopste lening die er is.

Wees voorzichtig met een variabele rente

In het bijzonder in tijden waarin er sprake is van een lage basisrente trachten kredietverstrekkers je vaak in de richting te duwen van een kredietovereenkomst waarop een variabele rente van toepassing is. Op zich hoeft hier niet meteen iets mis mee te zijn, ware het niet dat:

 • De rente zomaar gedurende de looptijd van je contract stevig kan oplopen
 • Je over veel minder zekerheid beschikt dan bij een vastgestelde rente

Loopt de marktrente op naarmate je contractduur vordert? Dan spreekt het voor zich dat dit een belangrijke impact kan hebben op de uiteindelijke kostprijs van jouw lening. Wat eerst een goedkope lening leek kan op deze manier zomaar uitgroeien tot een zeer duur krediet. Dit is een probleem waar je niet mee kan worden geconfronteerd wanneer je kiest voor een lening met vastgestelde rente.

Leen niet meer dan strikt noodzakelijk

Voordelig geld lenen is in de praktijk ook altijd een zaak van te proberen het kredietbedrag zo beperkt mogelijk te houden. Ben je bijvoorbeeld van plan om een auto aan te schaffen die beschikt over een aankoopprijs van 50.000 euro? Tracht dan altijd om een bepaald gedeelte van dat bedrag zelf in te leggen. Op deze manier is het mogelijk om de totale kostprijs altijd in te perken. Dit terwijl je bovendien mogelijks ook nog eens kan rekenen op een kortere looptijd. Zo sla je twee vliegen in één klap. Kies je niet voor het afsluiten van een persoonlijke lening, maar kies je voor een doorlopend krediet? In dat geval dien je ook aandachtig te zijn voor het actueel openstaande bedrag.

Het goedkoopste doorlopend krediet afsluiten kan ervoor zorgen dat je bij het afsluiten van deze kredietvorm al heel wat kosten kan besparen. Dit gezegd hebbende is het van cruciaal belang om hierbij rekening te houden met het feit dat ook bedragen die eerder al waren afbetaald terug kunnen worden opgevraagd. Voor heel wat kredietnemers geldt dat ze vlijtig gebruikmaken van deze mogelijkheid. Dat is op zich geen probleem, maar de intrest wordt bij deze kredietvorm steevast berekend op basis van het openstaande kredietbedrag. Hoe hoger deze is gelegen, des te meer kosten je dus zal moeten betalen. Let hier zeker voor op bij het afsluiten van een doorlopend krediet.

Leen bij traditionele banken

Het afsluiten van een lening is vandaag de dag grofweg bij twee verschillende soorten kredietverstrekkers mogelijk. Het gaat hierbij meer concreet om de volgende partijen:

 • Traditionele Nederlandse banken
 • Alternatieve financiële instellingen

Wil je echt goedkoop geld lenen? Dan is het in de regel altijd het interessantst om ervoor te kiezen om hiervoor een beroep te doen op de diensten van één van de traditionele Nederlandse banken. Dat is het gevolg van het feit dat deze kredietverstrekkers bijvoorbeeld altijd een controle of toetsing uitvoeren bij het Bureau Krediet Registratie. Deze toetsing zorgt ervoor dat ze kunnen rekenen op een degelijke mate aan (extra) zekerheid. Deze toetsing kan in combinatie met het kredietonderzoek zorgen voor een intrest die aanzienlijk lager uitvalt dan bij andere kredietverstrekkers het geval is.

Wanneer voordelig geld lenen in de regel vooral mogelijk is bij de traditionele, Nederlandse banken, waarom maakt niet iedereen dan gewoon de keuze om bij één van deze partijen te gaan lenen? Zeer eenvoudig. Dat is het gevolg van het feit dat veel mensen bijvoorbeeld geconfronteerd worden met een BKR codering. Deze zorgt ervoor dat geld lenen bij standaard banken mogelijks niet meer tot de mogelijkheden behoort. Alternatieve kredietverstrekkers kunnen dan een prima oplossing bieden. Dit echter dan dus wel degelijk tegen een prijskaartje dat wellicht aanzienlijk hoger zal zijn gelegen.

Kan je boetevrij extra aflossen of niet?

Goedkoop geld lenen is in de praktijk ook altijd een kwestie van je grondig te verdiepen in de geldende kredietvoorwaarden. In het bijzonder is het de moeite waard om aandacht te besteden aan de voorwaarden die betrekking hebben tot boetevrij extra aflossen. Voor heel wat mensen geldt dat ze tijdens hun leven op verschillende momenten kunnen rekenen op een financiële meevaller. Een dergelijke meevaller kan men dan mogelijks gebruiken om één of meerdere lopende leningen vroegtijdig af te betalen. Op zich kan dat zeker interessant zijn, ware het niet dat er hier zomaar extra kosten aan verbonden kunnen zijn. Ben je dus met andere woorden van plan om extra af te lossen wanneer de situatie zich daartoe leent? Controleer dan zeker de op dit vlak geldende voorwaarden.

Hoe goedkoop lenen voor een huis?

Eén van de situaties waarin het vaakst wordt gekozen om een lening af te sluiten is de aankoop van een huis. Het spreekt immers voor zich dat een dergelijke investering gepaard gaat met zeer aanzienlijke bedragen. De hoogte van het kredietbedrag zorgt er in dit geval uiteraard voor dat goedkoop lenen nog belangrijker is dan bij andere kredietdoelen het geval is. Wil jij ook graag zo voordelig mogelijk geld kunnen lenen voor de aankoop van een woning? Dan is het zeker en vast interessant om stil te blijven staan bij de hieronder aangehaalde tips:

 • Vergelijk de hypothecaire leningen bij zoveel mogelijk kredietverstrekkers
 • Zorg voor een significante eigen inbreng
 • Overweeg een hypothecair mandaat
 • Kies voor een voordelige hypotheekvorm

Goedkoop geld lenen voor een huis is vooral een kwestie van in eerste instantie de juiste lening af te sluiten. De lineaire hypothecaire lening op afbetaling is wat dit betreft als kredietvorm de financieel interessantste keuze. Deze hypotheekvorm staat er immers om bekend het voordeligst te zijn. Dit gezegd hebbende liggen ook de kosten van de zogenaamde annuïteitenhypotheek erg laag. Beide hypotheekvormen zorgen voor veel zekerheid bij de kredietverstrekker, maar daarnaast houden ze de kosten voor de kredietnemer ook nog eens zo beperkt mogelijk. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Wat is een hypothecair mandaat?

Wil je goedkoop geld lenen voor een huis? Dan wordt er vandaag de dag ook zeer vaak de vraag gesteld aan de kredietverstrekker of zij bijvoorbeeld een hypothecair mandaat wil overwegen. Of de bank hier al dan niet in meegaat is volledig haar beslissing. Dit betekent dat ze er zonder probleem voor kan kiezen om dit te weigeren. Gaat de bank hier wel in mee? Dan zorgt dit ervoor dat er niet meteen van bij de start een hypotheek wordt genomen op het pand in kwestie. Wel wordt er contractueel afgesproken dat dit in de toekomst alsnog mogelijk is wanneer er zich bijvoorbeeld betaalproblemen voordoen.

Het belangrijkste voordeel dat hieraan verbonden is, is dat je kan besparen op de notariskosten. In tegenstelling tot bij een hypothecaire inschrijving is het hierbij immers zo dat het mandaat niet moet worden ingeschreven in het hypotheekkantoor. Daarnaast zal je eveneens tot de vaststelling komen dat niet alleen de registratiekosten, maar ook de erelonen een flink stuk lager zullen komen te liggen. Hoe interessant dit dus voor jou als potentiële kredietnemer ook mag zijn, het merendeel van de banken zijn helaas niet (zomaar) bereid om een hypothecair mandaat te accepteren.

Hoe goedkoop een auto financieren?

De tweede situatie waarin het merendeel van de mensen kiezen voor het afsluiten van een lening is de aanschaf van een auto. Het maken van deze keuze is interessant omdat een auto in de boeken staat als ‘verloren kapitaal’. Dit betekent dat het geld dat je gaat investeren in het voertuig in kwestie niet meer waard zal worden. Dit uiteraard enkele uitzonderingen zoals oldtimers even daar gelaten. In ieder geval, wil je graag de goedkoopste autolening afsluiten? Dan is het zeer belangrijk om aandacht te besteden aan de interessante tips die we hieronder voor je op een rijtje hebben gezet:

 • Voer altijd een objectieve autolening vergelijking uit
 • Tracht niet het volledige aankoopbedrag van je auto te lenen
 • Maak als mogelijk gebruik van tijdelijke aanbiedingen

Het uitermate concurrentiële karakter waar de autolening over beschikt zorgt er niet alleen voor dat een objectieve vergelijking de moeite waard kan zijn om uit te voeren. Daarnaast is dit de kredietvorm waar ook het vaakst aanbiedingen voor worden gelanceerd. Traditioneel gezien is het bijvoorbeeld zo dat er altijd aan het begin van het nieuwe jaar interessante aanbiedingen worden gelanceerd. Vaak worden deze aangeboden door het merk waarvan je de auto wenst te kopen in samenwerking met een bepaalde bank waar ze een overeenkomst heeft. In het meest optimale geval kan je bij de aankoop van een nieuwe auto zelfs rekenen op een 0 procent autofinanciering!

Hoe interessant is een private lease?

Voor je auto financieren kan je er eveneens voor kiezen om een beroep te doen op de mogelijkheden die een zogenaamde private lease met zich meebrengt. De vaste kosten die je moet betalen bij een dergelijke oplossing liggen in de praktijk dan wel wat hoger dan bij een autofinanciering het geval is. Daar tegenover staat echter dat je niet meer geconfronteerd wordt met extra kosten (de brandstofkosten en de eventuele boetes even daar gelaten). Bij de keuze voor een private lease kan je er dan ook op rekenen dat ook de onderstaande kosten inbegrepen zijn in de periodieke kostprijs:

 • De ‘kredietkost’ waarvan sprake is
 • De verzekeringspremie voor de autoverzekering
 • De wegenbelasting
 • De onderhouds- en herstellingskosten

Je betaalt dus bij de keuze voor een private lease dan wel een hogere periodieke kostprijs, maar daar staat tegenover dat er geen extra kosten meer zijn om rekening mee te moeten houden. Dit heeft als gevolg goedkoop lenen voor een auto ook op deze manier zeker mogelijk is. Bovendien heeft de keuze voor een private lease als extra voordeel dat er geen enkele eigen inbreng is vereist.

Een goedkope seniorenlening afsluiten

Geld lenen is tegenwoordig van alle leeftijden. Het is dan ook zeker niet alleen maar zo dat jongeren ervoor kiezen om een lening af te sluiten. Als je op latere leeftijd een lening wenst af te sluiten zal je daarvoor moeten kijken in de richting van een zogenaamde seniorenlening. Het gaat hierbij dan meer concreet om een lening die wordt afgesloten tussen de leeftijd van (grofweg) 65 tot 80 jaar.

Wil je een goedkope seniorenlening afsluiten? Dan spreekt het voor zich dat je daarvoor in de praktijk altijd zal willen kijken in de richting van de persoonlijke lening. Voor senioren geldt sowieso dat een dergelijke lening vanaf een bepaald moment nog de enige mogelijkheid is. Vanaf welke leeftijd dat precies het geval is, is afhankelijk van de kredietverstrekker in kwestie. Zo zijn er bijvoorbeeld kredietverstrekkers die nog een doorlopend krediet aanbieden voor senioren tot aan de leeftijd van 70 jaar, maar in andere gevallen geldt een leeftijdsbeperking van 67 jaar. Controleer dus altijd grondig de exacte kredietvoorwaarden voordat je over gaat tot het aanvragen van een bepaalde seniorenlening. Op deze manier kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Voer altijd een vergelijking uit!

Het merendeel van de kredietverstrekkers bieden in de praktijk seniorenleningen aan. Dit omvangrijke aanbod met seniorenleningen zorgt ervoor dat het altijd een must is om een vergelijking uit te voeren tussen de verschillende mogelijkheden die er worden aangeboden. Enkel en alleen het uitvoeren van zo’n objectieve vergelijking zorgt er in de praktijk voor dat je kan rekenen op niet alleen de meest interessante, maar tegelijkertijd ook op de meest goedkope seniorenlening die er bestaat.

Goedkoper geld lenen door te oversluiten

Er kan in de praktijk worden vastgesteld dat heel wat mensen er lang niet altijd in eerste instantie in slagen om de goedkoopste lening af te sluiten. Dat is vervelend, want op deze manier kan je langdurig geconfronteerd worden met hoge kosten. Dit gezegd hebbende kan het op een bepaald ogenblik dan ook de moeite waard zijn om te overwegen om je lening(en) te gaan oversluiten. Dit kan gebeuren bij dezelfde, maar ook bij een andere kredietverstrekker. Voor heel wat mensen geldt dat ze zich niet goed bewust zijn van de werking van het oversluiten van een lening. Dit betekent concreet dat:

 • Verschillende kleine(re) leningen samengevoegd kunnen worden tot één grote
 • Er doorgaans een mooie besparing gerealiseerd kan worden op de kredietkosten

Goedkoop lenen is dus eveneens mogelijk wanneer je in eerste instantie toch niet de meest goedkope lening hebt afgesloten. In het bijzonder wanneer je ervoor hebt gekozen om verschillende kleine(re) kredieten af te sluiten zal je tot de vaststelling komen dat het de moeite meer dan waard kan zijn om te overwegen om deze te oversluiten tot één grote(re) lening. Hierbij is het van belang om rekening te houden met een aantal belangrijke aandachtspunten. Denk hierbij concreet aan de volgende:

 • Ga je de leningen oversluiten in dezelfde kredietvorm of kies je voor een alternatief?
 • Wil je graag van de gelegenheid gebruikmaken om bij te gaan lenen of niet?
 • Voer je het oversluiten uit bij één van de bestaande kredietverstrekkers of niet?

Let er in de praktijk wel altijd voor op dat het oversluiten van bestaande kredieten gepaard gaat met een vorm van contractbreuk. Hier zouden dus zomaar (stevige) kosten aan verbonden kunnen zijn. Dit is uiteraard iets waar je met zekerheid aandachtig voor zal willen zijn bij goedkoop geld lenen.

Goedkoop lenen, dit zijn de voordelen

Goedkoop geld lenen tegen een lage rente zorgt er uiteraard in de praktijk voor dat je kan rekenen op een aantal zeer interessante voordelen. In eerste instantie is het uiteraard altijd zo dat dit als belangrijk voordeel met zich meebrengt dat de meerprijs van je lening op deze manier danig kan worden ingeperkt. Dat is echter niet alles. Bovendien is het namelijk eveneens zo dat je op deze manier de impact van je lening op je financiële situatie relatief beperkt kan houden. Met andere woorden, hoe minder kosten je moet betalen, hoe meer kredietcapaciteit je overhoudt voor het afsluiten van eventuele extra kredieten (wanneer je daar op een zeker ogenblik behoeften aan hebt).

Doordat goedkoop geld lenen in de praktijk doorgaans gelijk staat aan het lenen van geld tegen zeer strikte of lineaire voorwaarden kan er geconcludeerd worden dat voordelig geld lenen ook gelijk staat aan veilig geld lenen. Hoe hoger de kosten op een krediet komen te liggen, des te flexibeler doorgaans de kredietvoorwaarden zijn waarvan sprake is. Die flexibiliteit kan in bepaalde situaties best prettig zijn, maar zorgt er dus wel voor dat je met extra kosten en meer risico wordt geconfronteerd. Het is dan ook niet voor niets dat met name het doorlopend krediet in de praktijk vaak wordt bestempeld als zijnde een doodlopend krediet. Je kan immers in theorie eindeloos het geld opnieuw opvragen welke je eerder al had terugbetaald.

Heeft goedkoop geld lenen ook nadelen?

Een belangrijke en aldus geheel terechte vraag die veel mensen die graag een lening willen afsluiten zich in de praktijk stellen heeft te maken met het feit of goedkoop geld lenen mogelijks ook bepaalde nadelen met zich meebrengt. Dat kan toch eigenlijk haast niet? Waarom zou een goedkope lening afsluiten nu immers in de praktijk gepaard gaan met nadelen? Toch zijn deze er wel degelijk.

Goedkoop geld lenen betekent in de regel doorgaans dat je genoegen dient te nemen met zeer lineaire kredietvoorwaarden. Daar is de persoonlijke lening natuurlijk het levende bewijs van. Dit gezegd hebbende hoeft dit geen probleem te zijn, zolang je er maar zeker van bent dat je zonder probleem aan de geldende kredietvoorwaarden zal weten te voldoen. Is dat namelijk niet het geval? Dan zou je op deze manier zomaar geconfronteerd kunnen worden met torenhoog oplopende kosten. Op deze manier zal er dan ook niet langer sprake zijn van goedkoop geld lenen. Dit is zeker en vast een erg belangrijk aandachtspunt waar altijd rekening mee dient te worden gehouden.

Objectief leningen vergelijken loont!

Of je nu goedkoop wil lenen voor een auto of je goedkoop wil lenen voor een huis of voor een andere reden, het is altijd van cruciaal belang om je bewust te zijn van de onderlinge concurrentie die heerst tussen de verschillende kredietverstrekkers op de markt. Deze concurrentie zorgt er in de praktijk voor dat je er altijd goed aan doet om een echt objectieve kredietvergelijking uit te gaan voeren. Voor een dergelijke vergelijking geldt dat ze eigenlijk altijd op twee manieren moet worden uitgevoerd:

 • Je vergelijkt de verschillende kredietvormen die je kan afsluiten
 • Je vergelijkt de kosten bij de verschillende kredietverstrekkers

Het uitvoeren van een objectieve vergelijking doe je voor alle duidelijkheid ook nooit op de website van een specifieke kredietverstrekker. De kans is in dat geval immers (logischerwijs) ontzettend groot dat deze vooral diens eigen leningen zal willen aanprijzen. De uitkomst van je vergelijking is in dat geval dan ook eigenlijk zelden echt objectief. Ook dit is iets om bij goedkoop lenen bij stil te staan!

Zie ook: Minilening, Persoonlijke lening, Doorlopend krediet, Lening oversluiten, Auto financieren, Verbouwing financieren, Vastgoed financieren, Consumptief krediet, Klein bedrag lenen, Snel geld lenen en Duurzaam lenen.

Handige links: Wat is de maximale rente die ik betaal voor een lening? en Welke maximale kosten mogen er gerekend worden?.