Prepaid creditcard aanvragen

Een prepaid creditcard bied je het betaalcomfort van een creditcard, maar dan wel zonder dat je schulden kan maken. Dit zorgt ervoor dat ook de eisen die eraan verbonden zijn een stuk beperkter zijn. Iedereen heeft dan ook de mogelijkheid om een prepaid creditcard aan te vragen.

Beste keuze 2024
N26
 • Open een gratis bankrekening in enkele minuten!
 • Betaal overal ter wereld met je Mastercard debit card
 • ID-verificatie is vereist
 
Tweede plaats
bunq
 • Keuze tussen 25 bankrekeningen
 • Beleg in complete vrijheid
 • Ook geschikt voor zakelijke partijen
 
Derde plaats
Trade Republic
 • Verdien een hoge rente op onbelegde tegoeden
 • Automatisch sparen vanaf 1 euro per maand
 • Dekking door het Duitse depositogarantiestelsel
 

Wat is een prepaid creditcard?

Eigenlijk is de naam van deze betaalkaart niet helemaal correct. Een prepaid creditcard is immers eigenlijk geen echte creditcard. De uitgevende financiële instelling van prepaid creditcards schiet je immers nooit geld voor. Je kan dan ook alleen betalen met het geld dat je op voorhand op de kaart hebt gestort. Dit gezegd hebbende werkt ze wel op dezelfde manier als een gewone creditcard. Heb je bijvoorbeeld een exemplaar van Mastercard aangevraagd? Dan kan je daar in het volledige Mastercard netwerk mee betalen. Het spreekt bovendien voor zich dat je met een dergelijke kaart zowel online als offline betalingen kan doen.

Hoe werkt een prepaid creditcard?

In veel gevallen zal je bij een prepaid creditcard aanvragen ook een nieuw IBAN-nummer ontvangen. Vervolgens is het mogelijk om eenvoudig geld naar deze bankrekening over te maken. In bepaalde gevallen kan je de prepaid creditcard ook opladen aan een bankautomaat.

Het is zeer belangrijk om er bij het opladen van een creditcard rekening mee te houden dat dit niet altijd gratis is. Verschillende aanbieders van dergelijke creditcards brengen hier bepaalde kosten voor in rekening. Controleer dit dus goed zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Eenmaal je geld hebt overgemaakt naar de IBAN die is gekoppeld aan deze kaart is het mogelijk om er vervolgens betalingen mee uit te voeren. Dit kan dus zowel online als offline.

Hou er rekening mee dat je met een prepaid betaalkaart nooit in het rood kan gaan. Je kan dus maar betalen hetgeen er aan saldo op de kaart beschikbaar is.

Voor wie zijn prepaid creditcards geschikt?

De voornaamste reden van veel mensen om een standaard creditcard aan te vragen heeft te maken met de kredietlijn die eraan verbonden is. Wanneer dat ook geldt voor jou spreekt het voor zich dat een prepaid creditcard voor jou niet geschikt is. Voor wie is een dergelijke kaart dan wel geschikt? Dat is bijvoorbeeld het geval voor mensen die willen kunnen betalen in het netwerk van bijvoorbeeld Mastercard of Visa, maar dan wel zonder het risico te lopen op schulden. Ook voor mensen zonder een vast inkomen biedt een dergelijke kaart een oplossing.

Voor ontzettend veel mensen geldt dat ze graag willen kunnen rekenen op het gebruiksgemak van een creditcard, maar dan wel zonder dat ze in het rood willen kunnen gaan. Op deze manier tracht men zichzelf immers te beschermen tegen schulden die mogelijks op een zeker ogenblik niet terugbetaald kunnen worden. Een prepaid betaalkaart is dan een geschikte keuze.

Voordelen van een prepaid creditcard

De sterk toegenomen populariteit van de prepaid creditcard is het directe gevolg van een aantal zeer interessante voordelen die eraan verbonden zijn. De voornaamste voordelen waar je op kan rekenen bij het aanvragen van zo’n betaalkaart hebben we hieronder voor je opgesomd.

Iedereen kan een prepaid betaalkaart aanvragen

In eerste instantie is het van belang om te weten dat het aanvragen van een standaard creditcard niet voor iedereen tot de mogelijkheden behoort. Zo wordt er altijd een zogenaamde BKR-toetsing uitgevoerd voordat deze wordt verstrekken. Bovendien is het ook mogelijk dat er bepaalde inkomenseisen worden gesteld. Deze eisen zijn allemaal niet van toepassing bij een prepaid creditcard aanvragen. Wel dien je hiervoor doorgaans minstens 18 jaar oud te zijn.

Je kan nooit in de schulden belanden

Het belangrijkste risico dat je loopt bij het gebruik van een traditionele creditcard heeft te maken met het feit dat je in de schulden kan belanden. Je kan immers meer geld uitgeven dan er op dat ogenblik op je bankrekening staat. Bij het gebruik van een prepaid creditcard is dat niet mogelijk. Van zodra het saldo dat je op voorhand hebt gestort is opgebruikt kunnen er geen betalingen meer worden uitgevoerd. Mensen die zichzelf willen beschermen tegen elke mogelijke vorm van schuld doen er dan ook goed aan om de voorkeur te geven aan dit type van betaalkaart.

Er is nooit rente verschuldigd

Met een prepaid creditcard betaal je altijd met de fondsen die je op voorhand hebt opgeladen. Er is met andere woorden nooit sprake van een krediet. Als gevolg hiervan is er ook nooit ook maar enige vorm van rente verschuldigd. Dit maakt het gebruik van prepaid creditcards financieel een flink stuk voordeliger ten opzichte van de standaard creditcards die op de markt aanwezig zijn.

Je kan rekenen op een optimale veiligheid

Het risico dat je loopt met een standaard creditcard is bij mogelijke fraude uiteraard een stuk groter dan bij een prepaid creditcard het geval is. Voor deze laatste geldt namelijk dat je nooit meer kan verliezen dan het saldo dat op de kaart is terug te vinden. Bij een standaard creditcard hebben fraudeurs vaak de mogelijkheid om de volledige limiet op te gebruiken. Dit maakt prepaid betaalkaarten ongetwijfeld een aanzienlijk veiligere keuze.

Nadelen van een prepaid creditcard

Ondanks het feit dat er een aantal interessante voordelen zijn verbonden aan het gebruik van prepaid creditcards is er ook zeker sprake van enkele nadelen. Het spreekt voor zich dat je ook deze nadelen zeker niet over het hoofd zal willen zien. Net zoals de voordelen hebben we ook deze alvast even voor jou op een rijtje gezet middels het hieronder aanwezige overzicht.

Prepaid creditcards kunnen duur zijn

Bij een prepaid creditcard aanvragen zal ogenblikkelijk duidelijk worden dat je daarbij geconfronteerd kan worden met bepaalde kosten. Het kan hierbij gaan om éénmalige kosten, maar ook om kosten die bijvoorbeeld per transactie worden aangerekend. Zo komt het niet zelden voor dat je voor het opladen en ontladen van een prepaid betaalkaart een bepaalde bijdrage moet betalen. Door een vergelijking uit te voeren tussen de diverse prepaid creditcards die er op de markt zijn terug te vinden kan je gelukkig deze kosten aardig drukken.

De transactielimiet ligt vaak lager

Hou er bij het gebruik van één van de prepaid creditcards op de markt ook rekening mee dat de zogenaamde transactielimiet een behoorlijk stuk lager kan zijn gelegen in vergelijking met een traditionele creditcard. In eerste instantie lijkt dat voor veel mensen geen echt groot probleem te zijn. Dit gezegd hebbende kan het dat wel zijn wanneer er bijvoorbeeld een vakantie moet worden geboekt of een vliegticket moet worden betaald. Ben je dus van plan om vaak grote(re) bedragen te gaan betalen? Dan is de transactielimiet zeker een niet onbelangrijk aandachtspunt.

De afschrijving vindt direct plaats

Betaal je met een standaard creditcard? Dan gebeurt de afschrijving van je betaling pas aan het begin van de volgende maand. Dat is bij een prepaid creditcard niet zo. Het bedrag dat je betaalt wordt dan meteen van het beschikbare saldo op de kaart afgetrokken. Heb je op het ogenblik dat je een betaling dient uit te voeren te weinig financiële middelen voor handen? Dan kan dat uiteraard de nodige financiële problemen met zich meebrengen.

Ze wordt niet overal geaccepteerd

Hou er tot slot ook nog rekening mee dat een prepaid creditcard niet overal zal worden geaccepteerd. Een bekend voorbeeld hiervan zijn autoverhuurbedrijven. Zij vereisen vaak dat er bij het afhalen een bepaald bedrag kan worden gereserveerd op een traditioneel creditcard. Vaak is het zo dat zij een prepaid creditcard hiervoor niet accepteren. Staat er echter een voldoende hoog bedrag op voor de reservering? Dan is het mogelijk dat je hier alsnog voor tot een overeenkomst kan komen. Traditioneel gezien kunnen deze bedrijven daar echter wel moeilijk over doen. Ook dit is dan ook iets wat je graag in het achterhoofd zal willen houden.

Hoeveel bedragen de kosten?

Bij een prepaid creditcard aanvragen is het altijd van belang om goed te kijken naar de kosten die daar mogelijks aan verbonden kunnen zijn. Vaak denken mensen dat een prepaid creditcard altijd over de hele lijn gratis is, maar dat is niet juist. In principe zijn er tal van verschillende kosten waar je mee kan worden geconfronteerd. Het betreft hier de onderstaande:

 • Een mogelijke kaartbijdrage
 • Verzendkosten voor het laten opsturen van de kaart
 • Kosten bij het contant pinnen van geld
 • Kosten voor betalingen in vreemde valuta
 • Het opladen en ontladen van de betaalkaart
 • Het verlengen van de kaart

Raakt je prepaid betaalkaart op een bepaald ogenblik zoek? Hou er dan rekening mee dat er ook voor het vervangen van de kaart bepaalde kosten aangerekend kunnen worden. Al deze verschillende kosten samen zorgen ervoor dat de totale kostprijs van je kaart danig op kan lopen. Controleer dus altijd goed welke kosten er door de aanbieder van jouw prepaid creditcard in rekening worden gebracht. Deze kosten kunnen in de praktijk in ieder geval danig verschillen.

Wat is een eenmalige creditcard?

Wanneer je het volledige aanbod met prepaid creditcards op de markt gaat vergelijken zal je vast kunnen stellen dat er verschillende soorten exemplaren bestaan. Eén van de opties waar je voor kan kiezen is een tijdelijke creditcard of een eenmalige creditcard. Voor dit type van prepaid betaalkaart geldt dat ze zoals de naam reeds aangeeft slechts voor even kan worden gebruikt.

Wanneer je een dergelijke prepaid creditcard aankoopt beschik je over de mogelijkheid om daar éénmalig geld op te storten. Hoeveel je precies stort kan door jouzelf (rekening houdende met de limieten uiteraard) worden bepaald. Verder vertoont de werking van een dergelijke betaalkaart eigenlijk grote gelijkenissen met deze van een digitale tegoedbon. Met andere woorden, je stort er een bepaald bedrag op waarna je dat bedrag vervolgens kan gebruiken voor het doen van een bepaalde (online) aankoop. Hou er rekening mee dat er ook een verschil bestaat tussen enerzijds de digitale éénmalige creditcards en de varianten met een fysieke betaalkaart.

Wat zijn de voordelen?

Het moet gezegd dat de populariteit van een eenmalige creditcard door de jaren heen best flink is toegenomen. We zien ze in de praktijk dan ook steeds vaker ingezet worden. Er zijn dan ook zeker wel een aantal interessante voordelen aan verbonden. Denk hierbij concreet aan:

 • Je kan een saldo naar keuze storten op deze betaalkaart
 • Er kan nooit meer worden uitgegeven dan het door jou gestorte saldo
 • Het uitvoeren van een (online) betaling is veiliger dan ooit

Veel mensen hebben geen vaste creditcard, maar willen graag zo voordelig mogelijk een vakantie boeken. Om dat te doen moeten ze echter wel de beschikking hebben over een creditcard. Door het aanvragen van een éénmalige creditcard van bijvoorbeeld Visa of Mastercard wordt het alsnog probleemloos mogelijk om die vakantie te boeken. Dit bovendien ook nog eens in de meest veilige omstandigheden. Het spreekt immers voor zich dat er alleen maar kan worden betaald met het saldo dat zich op de kaart bevindt. Eenmaal dit saldo is opgebruikt kan er verder met de kaart in kwestie geen geld meer worden afgehaald of betaald.

Wat zijn de nadelen?

Ondanks het feit dat er zeker interessante toepassingen toegeschreven kunnen worden aan het gebruik van een eenmalige creditcard zijn er zeker ook enkele nadelen om aandachtig voor te zijn. Het feit dat er slechts één keer een betaling met een dergelijke creditcard kan worden uitgevoerd zorgt er niet zelden voor dat er nog sprake is van een bepaald restbedrag. Dat restbedrag alsnog ophalen is vaak in de praktijk niet meer mogelijk waardoor ze verloren gaat. In andere gevallen is het wel nog mogelijk om dit bedrag terug te krijgen, alleen moeten daarvoor bepaalde kosten worden betaald. Deze kosten liggen vaak zo hoog dat het sap de kolen niet waard is. Dit is toch wel een belangrijk nadeel om aandachtig voor te zijn.

Hoe werkt een virtuele creditcard?

Bij een prepaid creditcard kopen is het altijd belangrijk om rekening te houden met het verschil tussen de fysieke exemplaren die er op de markt zijn terug te vinden en de virtuele. Voor een fysieke creditcard geldt uiteraard dat ze wordt geleverd samen met een betaalkaart. Deze betaalkaart kan worden gebruikt op elke locatie waar een Visa of Mastercard wordt geaccepteerd. Bovendien is het met een dergelijke kaart niet uitsluitend mogelijk om betalingen uit te voeren, maar kan je er ook geld mee pinnen. Hier kunnen wel kosten aan verbonden zijn.

Bij een virtuele creditcard is er geen sprake van een fysieke kaart. Dit betekent dat je er dan ook uitsluitend online betalingen mee kan uitvoeren. Ben je dus met andere woorden van plan om een bepaalde aankoop te doen online? Of wil je graag een boeking voor je volgende vakantie of vliegticket maken? In al deze gevallen kan je virtuele creditcard daarvoor worden gebruikt. Het afhalen van geld is met een dergelijke betaalkaart doorgaans uiteraard niet mogelijk.

Zakelijke prepaid creditcard

Tevens een onderscheid dat moet worden gemaakt is deze tussen persoonlijke of particuliere prepaid creditcards en de zakelijke exemplaren die op de markt zijn terug te vinden. Het spreekt immers voor zich dat niet alleen particulieren baat kunnen hebben bij de voordelen van zo’n prepaid betaalkaart. Dat geldt zeker ook voor de bedrijven die in Nederland actief zijn.

Voor zakelijke prepaid creditcards geldt dat ze doorgaans zeer eenvoudig aangemaakt of aangevraagd kunnen worden in een online beheeromgeving. Op deze manier wordt het voor bijvoorbeeld de personeelsverantwoordelijke of voor de financieel directeur mogelijk gemaakt om tijdelijke prepaid creditcards op te zetten voor bepaalde zakenreizen die gepland staan.

Voor steeds meer bedrijven geldt dat ze het werkbudget dat ze beschikbaar stellen voor hun medewerkers strikt willen kunnen monitoren. Door gebruik te maken van één van de zakelijke prepaid creditcards op de markt wordt dit zonder probleem mogelijk. Vaak kan je zelfs perfect online opvolgen welke betalingen er exact werden uitgevoerd met de prepaid creditcard.

Aan te vragen voor al je medewerkers

Een zakelijke prepaid creditcard aanvragen is niet alleen mogelijk voor jouzelf als eigenaar van het bedrijf, maar ook voor al je medewerkers. Zoals hierboven reeds aangehaald kan je in bepaalde gevallen toegang krijgen tot een online beheeromgeving waarin je kan rekenen op tal van interessante mogelijkheden. Enkele van deze mogelijkheden zijn bijvoorbeeld:

 • Het eenvoudig aanmaken van nieuwe prepaid creditcards
 • Het controleren van de uitgaven die zijn gebeurd met de kaarten
 • Het eenvoudig (extra) opwaarderen van de kaarten

Voor heel wat bedrijven geldt dat ze vandaag de dag liever niet meer werken met traditionele creditcards. In plaats daarvan kiezen ze steeds vaker voor een nadrukkelijke(re) budgetcontrole. Hier lenen zakelijke prepaid creditcards zich uiteraard uitstekend voor.

Hoe een prepaid creditcard aanvragen?

Hebben de talrijke voordelen die zijn verbonden aan het gebruik van een prepaid creditcard jou ook weten te overtuigen? Dan is de kans groot dat je over zal willen gaan tot het aanvragen van dit type van betaalkaart. Een prepaid creditcard aanvragen hoeft vandaag de dag helemaal niet veel voeten in de aarde te hebben, in tegendeel. Het onderstaande stappenplan maakt meteen duidelijk met welke verschillende stappen je allemaal rekening zal willen houden.

1. Voer een vergelijking uit

Er zijn op de markt tal van verschillende prepaid creditcards terug te vinden. De mogelijkheden, voordelen en kosten waar je rekening mee dient te houden kunnen danig verschillen afhankelijk van de kaart waar je uiteindelijk voor kiest. Omwille van deze reden is het altijd interessant om even een vergelijking uit te voeren. Tijdens het uitvoeren van zo’n vergelijking kan je rekening houden met je persoonlijke voorkeuren zodat je eenvoudig de perfecte kaart voor jou kan vinden. Enkele zaken waar je graag aandachtig voor zal willen zijn, zijn de onderstaande:

 • Welke kosten kunnen er allemaal in rekening worden gebracht?
 • Prefereer je een Visa of Mastercard prepaid creditcard?
 • Hoeveel bedraagt de transactielimiet van de kaart?
 • Wil je ook gebruik kunnen maken van een fysieke kaart of niet?
 • Zou je graag willen kunnen rekenen op bepaalde garanties of verzekeringen?

Door goed rekening te houden met de persoonlijke eisen waar je voor jouw prepaid betaalkaart over beschikt kan je zeer eenvoudig het meest optimale exemplaar vinden. Bovendien voorkom je op deze manier geconfronteerd te worden met vervelende, onverwachte kosten.

2. Vul de gevraagde gegevens in

Bij een prepaid creditcard kopen zijn er altijd bepaalde persoonlijke gegevens die verstrekt moeten worden. In het verleden kon je in principe vrij eenvoudig volkomen anoniem een dergelijke prepaid betaalkaart aanvragen, maar dat is tegenwoordig helaas niet meer mogelijk. Enkele gegevens die je in principe altijd gevraagd zullen worden zijn:

 • Je volledige naam
 • Je volledige adres
 • Een e-mailadres
 • Je geboortedatum

Het is ook mogelijk dat er nog een aantal extra vragen zullen worden gesteld met betrekking tot het exacte gebruik van de kaart. In tegenstelling tot bij een traditionele creditcard is het niet zo dat er bij het aanvragen van een prepaid exemplaar een BKR-toetsing zal worden uitgevoerd. Bovendien dien je ook niet perse over een vast inkomen te beschikken.

3. Betaal de (verzend)kosten

In bepaalde gevallen zal bij een prepaid creditcard aanvragen duidelijk worden dat er bepaalde kosten moeten worden betaald. Het gaat hierbij om éénmalige kosten voor het aanmaken en / of versturen van de aangevraagde creditcard. Deze kosten dien je doorgaans eerst te betalen voordat de kaart naar je zal worden verzonden. Afhankelijk van de aanbieder waarvoor je hebt gekozen kan je deze kosten betalen met iDeal of met een bankoverboeking. Soms is het ook mogelijk om de kosten van het saldo af te laten trekken die je op de kaart gaat storten. Hoe de kosten worden aangerekend kan sterk verschillen afhankelijk van de aanbieder in kwestie.

Gratis prepaid creditcard aanvragen

Voor het merendeel van de prepaid creditcards geldt dat er op de één of andere manier wel bepaalde kosten op worden aangerekend. Het kan hierbij gaan om een éénmalige kost voor het aanvragen van de kaart, maar er kan ook sprake zijn van een bepaalde terugkerende kost. Behoort een gratis prepaid creditcard aanvragen dan helemaal niet meer tot de mogelijkheden? Toch wel. Bepaalde kosten die worden aangerekend zullen op jou immers niet van toepassing zijn. Op deze manier kan je toch gratis van zo’n prepaid betaalkaart gebruikmaken.

Er zijn op de Nederlandse markt verschillende partijen terug te vinden die een gratis prepaid creditcard aanvragen mogelijk maken. Daarbij is het zo dat er geen sprake is van een éénmalige kost en ook geen verzendkost. Dit gezegd hebbende kan het wel gebeuren dat dergelijke partijen kosten in rekening brengen voor specifieke transacties die gebeuren zoals:

 • Cash geldafhalingen aan een bankautomaat
 • Een betaling die gebeurt in buitenlandse valuta

Hou je hier rekening mee en ben je niet van plan om één van de bovenstaande transacties uit te gaan voeren? Dan hoef je dus in principe nooit rekening te houden met het betalen van bepaalde kosten. Zo behoort gratis gebruikmaken van een prepaid creditcard zeker tot de mogelijkheden.

Over welke verzekeringen beschik je?

Eén van de voornaamste voordelen waar je op kan rekenen bij het gebruik van een standaard creditcard is terug te vinden onder de vorm van de verzekeringen waar je vaak aanspraak op kan maken. Enkele van de dekkingen of verzekeringen waar je aanspraak op kan maken zijn:

 • Een mogelijke aankoopverzekering
 • Een eventuele reisverzekering of annulatieverzekering
 • Een mogelijke aflevergarantie
 • Een bepaalde vorm van fraudepreventie

Bij een prepaid creditcard kopen is het doorgaans zo dat je niet kan rekenen op deze garanties. Er zijn echter uitzonderingen. Voor bepaalde prepaid creditcards geldt bijvoorbeeld dat ze wel degelijk een aankoopverzekering aanbieden. Je dient er wel aandachtig voor te zijn dat er op dergelijke prepaid betaalkaarten wel degelijk kosten van toepassing zijn.

Let ook op eventuele andere voordelen

Afhankelijk van de traditionele creditcard waarvoor je kiest is het zo dat je buiten diverse verzekeringen ook vaak nog kan rekenen op tal van andere voordelen. Wat bijvoorbeeld ook te denken van een bepaalde cashback? Ook dit kan een niet onbelangrijk voordeel zijn om aandacht aan te besteden bij een prepaid creditcard kopen. Helaas is het zo dat voor een dergelijke cashback geldt dat ze niet van toepassing is op betalingen met een prepaid betaalkaart. Hiervoor zal je dus wellicht een gewone creditcard moeten gaan afsluiten.

Anonieme creditcard aanvragen

In het verleden was het mogelijk om een anonieme creditcard aan te vragen. Tegenwoordig is dat niet langer het geval. Financiële instellingen zijn dan ook verplicht om bij het verstrekken van een herbruikbare prepaid creditcard naar je persoonlijke gegevens te vragen. De gegevens die je moet verstrekken bij een éénmalige prepaid creditcard zijn doorgaans een stukje beperkter. Ook in dat geval zal je echter op de één of andere manier je persoonlijke gegevens kenbaar moeten maken. Dit bijvoorbeeld op het ogenblik dat je een account aan gaat maken voor het kunnen aanvragen van een eenmalige prepaid creditcard. Helemaal anoniem is zo’n kaart dus nooit meer.

Zie ook: Creditcard, Zakelijke creditcard en Debit card.

Handige links: Prepaid creditcard, CreditcardKiezer.nl en PrepaidKredietkaart.nl.