Trade Republic

Trade Republic
  • Verdien een hoge rente op onbelegde tegoeden
  • Automatisch sparen vanaf 1 euro per maand
  • Dekking door het Duitse depositogarantiestelsel

Bedrijfsgegevens

Bedrijfsnaam
Trade Republic Bank GmbH
Website
https://traderepublic.com
E-mail
service-nl@traderepublic.com
Adres
Brunnenstraße 19-21, 10119 Berlijn, Duitsland
Laatste wijziging
22 november 2023

Wat is Trade Republic?

Trade Republic is een van oorsprong Duitse broker. De broker zag het levenslicht in het jaar 2015. Sinds het jaar 2019 is het platform eveneens beschikbaar op de Nederlandse markt. Het hoofdkantoor bevindt zich in de Duitse hoofdstad Berlijn. Bovendien staat het bedrijf onder toezicht van de Duitse BaFin. Deze Duitse regulatie heeft als gevolg dat de broker bevoegd is om haar diensten aan te bieden in de Europese Economische Ruimte.

Omwille van het feit dat Trade Republic beschikt over een Duitse banklicentie is het zo dat saldo bij deze broker onder het depositogarantiestelsel valt. Let wel op, dit geldt uiteraard niet voor de bedragen die je gaat beleggen in bijvoorbeeld aandelen of ETF's. Deze zijn niet ingedekt. De onbelegde fondsen die geparkeerd staan bij deze broker leveren je wel een jaarlijkse spaarrente op. Hoeveel deze spaarrente precies bedraagt verandert regelmatig. Het is dan ook altijd een goed idee om even de actuele spaarrente die geldt te raadplegen. Zo weet je precies wat je kan verwachten.

Hoe beleggen bij Trade Republic?

Trade Republic maakt het op moment van schrijven mogelijk om te beleggen in zomaar even meer dan 10.000 verschillende aandelen en ETF's. Bovendien is het zo dat deze broker eveneens de mogelijkheid aanbiedt aan haar klanten om te gaan beleggen in bijvoorbeeld obligaties en opties. In vergelijking met andere brokers die hun diensten aanbieden op de Nederlandse markt is het aanbod met beleggingsproducten bij Trade Republic enigszins beperkter. Dat is ook vooral het gevolg van het feit dat zeer risicovolle beleggingsproducten zoals bijvoorbeeld CFD’s worden geweerd.

waar kan je dan wel precies allemaal in beleggen bij deze broker? In eerste instantie is het mogelijk om een keuze te maken uit meer dan 8.000 verschillende aandelen die noteren aan beurzen in Europa evenals in de Verenigde Staten. Daarnaast is er ook een zeer uitgebreid aanbod met ETF's voor handen. Zo is het mogelijk om een keuze te maken uit maar liefst 1.300 verschillende soorten trackers. Wil je liever beleggen in grondstoffen? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. Bij Trade Republic kan je dan ook beleggen in grondstoffen zoals bijvoorbeeld goud en zilver, maar ook in Brent olie. Op moment van schrijven is beleggen in crypto bij deze broker niet mogelijk.

Met welke kosten moet je rekening houden?

Trade Republic staat erom bekend een broker te zijn die commissievrij handelen aanbiedt. Dit betekent dat er geen sprake is van transactiekosten bij het kopen of verkopen van beleggingsproducten zoals aandelen en ETF's. Je dient er wel rekening mee te houden dat er bij het plaatsen van een order een vaste (externe) kost wordt aangerekend. Deze kost wordt aangerekend voor het zogenaamde 'clearing en settlement'.

Belangrijk om rekening mee te houden is dat er bij Trade Republic sprake is van stortingskosten. De eerste storting die wordt uitgevoerd door nieuwe klanten is helemaal gratis. Voor alle vervolgstortingen geldt dat er wel bepaalde kosten voor in rekening worden gebracht. Raadpleeg altijd hoeveel deze kosten actueel bedragen. Het uitvoeren van een storting naar je account bij Trade Republic kan overigens alleen maar gebeuren vanaf de geregistreerde tegenrekening.

Standaard is het zo dat er door deze broker geen dividendkosten worden aangerekend. Hiervoor geldt echter een niet onbelangrijke uitzondering. Wordt het dividend uitbetaald in een vreemde valuta? Dan zullen er wel kosten worden aangerekend voor de conversie naar de euro. Ook hiervoor geldt dat het altijd een goed idee is om je even te vergewissen van de vaste kosten die hieraan verbonden zijn.

Payment for Orderflow

Het feit dat Trade Republic haar gebruikers de mogelijkheid aan kan bieden om te handelen zonder transactiekosten is het gevolg van het feit dat ze uitsluitend gebruik maakt van de zogenaamde LS Exchange. Dit betekent dat je bij deze broker niet handelt op de gangbare beurzen zoals bijvoorbeeld de Euronext of de New York Stock Exchange. In plaats daarvan wordt er dus gehandeld op de LS Exchange. In ruil voor het gebruik van dit platform voor het doorsturen van de orders ontvangt Trade Republic een bepaalde vergoeding. Daardoor kan ze beleggen zonder transactiekosten blijven aanbieden zonder dat het bedrijf daardoor zelf in de financiële problemen komt te zitten.

Relatief hoge spaarrente op tegoeden

Interessant om weten is ook dat je bij Trade Republic niet genoodzaakt bent om te beleggen om rendement te kunnen realiseren op je kapitaal. Op de niet belegde tegoeden kan je namelijk een vrij hoge (spaar)rente ontvangen. Bovendien is het mogelijk om ervoor te kiezen om een (automatisch) spaarplan in het leven te roepen. Een dergelijk spaarplan staat erom bekend uitermate toegankelijk te zijn omdat ze sparen mogelijk maakt vanaf een bedrag van slechts 1 euro per maand.

Let wel, wil je graag een (hoge) spaarrente ontvangen op de onbelegde tegoeden die je aanhoudt bij Trade Republic? Hou er dan wel rekening mee dat je deze functie moet aanzetten in de mobiele app. Bovendien is het zo dat deze rente ook slechts wordt aangeboden tot een bepaald bedrag. Op moment van schrijven is dit bedrag beperkt tot 50.000 euro.

Beginnen met beleggen bij Trade Republic?

Wil jij ook graag beginnen met beleggen bij Trade Republic? In dat geval zal je tot de vaststelling komen dat je daarvoor op twee manieren te werk kan gaan. In eerste instantie is het mogelijk om je aan te melden bij de website van deze broker, maar daarnaast kan je dat ook doen door middel van de gratis app waarover ze beschikt. Deze laatst maakt uiteraard mobiel beleggen mogelijk. Dit betekent dat je eender waar en eender wanneer posities kan bekijken evenals kan openen of sluiten. Het openen van een account bij Trade Republic duurt vijf minuten en gaat als volgt:

  • Vul het invulformulier in met je persoonlijke gegevens en telefoonnummer
  • Vul de gevraagde belastinggegevens in
  • Voer de ID verificatie uit
  • Geef je goedkeuring voor alle wettelijke bepalingen

Wanneer je de bovenstaande vier stappen hebt doorlopen zal je meteen door middel van een SMS een logincode ontvangen. Hiermee kan je vervolgens meteen aan de slag. Het spreekt voor zich dat je wel eerst nog een storting zal moeten uitvoeren vooraleer je kan beginnen met sparen of beleggen. Zoals eerder aangehaald in deze Trade Republic review is de eerste storting gratis.