Beginnen met beleggen

Beginnen met beleggen is een keuze die elke dag opnieuw door heel wat mensen wordt gemaakt. Die keuze is ook niet meer dan terecht, want het blijkt op lange termijn één van de beste manieren te zijn om vermogen op te bouwen. Alles wat je moet weten over beleggen voor beginners ontdek je hier.

Beste keuze 2024
DEGIRO
  • Keuze uit een groot aantal beleggingsproducten
  • Beleggen kan tegen zeer interessante tarieven
  • Er is geen sprake van een vereiste minimum inleg
 

Met beleggen kun je je inleg verliezen.

Tweede plaats
eToro
  • 0% commissie bij beleggen in aandelen en ETF’s
  • Gebruiksvriendelijke, innovatieve interface
  • Gratis aanmelden bij eToro
 
Derde plaats
Mintos
  • Beleggen is mogelijk vanaf slechts 50 euro
  • Realiseer een betrouwbaar passief inkomen
  • Beleggen in leningen creëert extra diversiteit
 
  • Geschikt voor beleggers en traders
  • Keuze uit verschillende platformen
  • Groot aanbod aan beleggingsproducten
 
  • Beleg in aandelen op meer dan 50 beurzen
  • Keuze uit verschillende beleggersrekeningen
  • Vermogensbeheer beschikbaar voor grote vermogens
 

Waarom beginnen met beleggen?

De eerste vraag die veel mensen zich stellen is waarom beginnen met beleggen nu in de praktijk precies interessant kan zijn. Binnen elke financiële situatie is het eigenlijk zo dat er op twee verschillende manieren kapitaal opzij moet worden gezet. Het gaat hierbij concreet om:

  • Het geld dat je aanhoudt als financiële buffer op een spaarrekening
  • Het geldt dat je gaat beleggen

Voor het geld dat je aanhoudt op een spaarrekening geldt dat ze er bekend om staat vaak de zogenaamde inflatie niet of nauwelijks het hoofd te kunnen bieden. Dit betekent dat het aanhouden van te veel spaargeld in de regel niet interessant is omdat je vermogen er alleen maar minder waard door wordt. Buiten de financiële buffer waarvan je eigenlijk genoodzaakt bent om ze aan te houden is het dan ook steeds een goed idee om ervoor te kiezen om het restant van je vermogen te gaan investeren. Dit hoeft overigens niet alleen maar in beursgenoteerde beleggingsproducten te gebeuren. Ook het aankopen van vastgoed is bijvoorbeeld een potentieel interessante investering.

Ondanks het feit dat beleggen altijd bepaalde risico’s met zich meebrengt blijkt in de praktijk wel steevast dat beleggingen uiteindelijk de belangrijkste levenslijn vormen voor jouw vermogen. In het bijzonder wanneer je beschikt over een kwalitatieve beleggingsportefeuille kan dit jouw financiële situatie op termijn een behoorlijke boost geven. Bovendien kan je gaandeweg doorgaans ook al rekenen op een passieve inkomstenstroom afkomstig uit bijvoorbeeld dividendaandelen.

Starten met beleggen, wat moet je weten?

Zoals hierboven aangehaald kan er in de praktijk vastgesteld worden dat ontzettend veel mensen er op regelmatige basis voor kiezen om te beginnen met beleggen. Wanneer jij dat eveneens van plan bent zal je, je echter ongetwijfeld de vraag stellen hoe je daar nu precies mee moet starten. Er zijn drie zaken waar je op dit vlak de nodige aandacht aan zal willen (en moeten) besteden, namelijk:

  • Bepaal of je volledig zelfstandig wil beleggen of je dit wenst uit te besteden
  • Bepaal in welke beleggingsproducten je wil gaan beleggen
  • Bepaal bij welke partij je wenst te starten met beleggen

Een antwoord vinden op de drie bovenstaande vragen zorgt er in de praktijk voor dat jouw beleggingsavontuur meteen kan beginnen. Dit gezegd hebbende is het zo dat veel mensen hier reeds de nodige problemen mee ondervinden. De onderstaande informatie kan je echter op een efficiënte manier helpen om tot die antwoorden te komen die het best passen bij jouw situatie.

Zelfstandig beleggen of niet?

Bij beginnen met beleggen is het zo dat je een keuze kan maken tussen twee mogelijkheden. In eerste instantie is het mogelijk om te kiezen voor zelfstandig beleggen. Dit betekent dat je volledig zelf de controle neemt over de beleggingen en investeringen die je van plan bent om te doen. Door de jaren heen is zelfstandig beleggen een behoorlijk stuk toegankelijker geworden. Dat is niet in het minst het gevolg van de introductie van zogenaamde online brokers op de markt. Voor heel wat mensen geldt echter dat ze er toch maar weinig voor voelen om echt zelfstandig te gaan beleggen. Beschik jij over een groter vermogen om te gaan investeren en wil je deze graag laten beleggen door een expert? Dan behoort ook dat tot de mogelijkheden. Hou er wel rekening mee dat de kosten hierbij een stuk hoger zijn gelegen terwijl daar lang niet altijd hogere rendementen tegenover staan.

In welke beleggingsproducten beleggen?

Zorgen voor een goede diversificatie is van cruciaal belang wanneer je wil beginnen beleggen. Dit betekent niet alleen dat je, je beleggingen dient te spreiden over verschillende markten en sectoren, daarnaast is het ook altijd een goed idee om te zorgen voor een spreiding over verschillende beleggingsproducten. De belangrijkste beleggingsproducten voor startende beleggers zijn:

  • Aandelen
  • ETF’s of indexfondsen
  • Obligaties

Hou er rekening mee dat er per beleggingsproduct welke wordt aangeboden sprake kan zijn van niet onaanzienlijke verschillen. Voor aandelen geldt bijvoorbeeld dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen groeiaandelen en waarde-aandelen. Voor ETF’s geldt dan weer op hun beurt dat we een onderscheid maken tussen sector gebonden exemplaren (zoals bijvoorbeeld de semiconductor ETF’s) en exemplaren die een index volgen zoals de S&P 500.

Voor obligaties geldt dan weer dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen degene die worden uitgegeven door een bedrijf en de zogenaamde staatsobligaties. Deze laatste worden uitgegeven door de overheid van een land. Verdiep je dus voordat je begint met beleggen altijd grondig in de verschillen tussen de diverse beleggingsproducten die er op de markt zijn terug te vinden.

Bij welke partij ga je beleggen?

Beginnen met beleggen is mogelijk bij tal van verschillende partijen. Wat dit betreft maken we in de praktijk een onderscheid tussen banken enerzijds en gespecialiseerde brokers anderzijds. Bij welke van deze twee partijen je gaat beleggen is geheel afhankelijk van de voorkeur waarover je beschikt.

Voor heel wat mensen geldt dat ze er in de praktijk voor kiezen om een beleggingsrekening te gaan openen bij de bank waar ze reeds vele jaren klant bij zijn. Dit is zeker een mogelijkheid, maar je kan er ook voor kiezen om je aan te melden bij een (nieuwe) broker die zich specifiek richt op het aanbieden van beleggingen. Het maken van deze laatste keuze zorgt er doorgaans voor dat je iets meer mogelijkheden ter beschikking krijgt. Dit gezegd hebbende is deze optie dan weer doorgaans vooral het interessantst voor mensen die van plan zijn om volledig zelfstandig te gaan beleggen. Voordat je je aan gaat melden bij een bepaalde partij is het in ieder geval van cruciaal belang om je even grondig te gaan verdiepen in de mogelijkheden evenals in de kosten van de partij in kwestie.

Het opstellen van een risicoprofiel

Eigenlijk hadden we nog een vierde zeer belangrijk punt kunnen toevoegen aan het hierboven geplaatste lijstje met zeer belangrijke factoren om aandacht aan te besteden bij beginnen met beleggen. Het is immers in de praktijk eveneens zo dat je er rekening mee zal willen houden dat er een risicoprofiel moet worden opgemaakt. Of je nu van plan bent om zelfstandig te gaan beleggen of je dit toch maar gaat uitbesteden aan bijvoorbeeld een gespecialiseerde vermogensbeheerder maakt geen verschil. Het risicoprofiel maakt duidelijk hoe offensief de assets mogen zijn waarin je gaat investeren. Hoe offensiever de assets des te hoger het potentieel rendement uit kan vallen, maar des te groter ook het risico op (gedeeltelijk) verlies ook wordt. Let hier dus zeker voor op.

Bovenstaande zorgt ervoor dat het opstellen van een risicoprofiel voor iedereen anders is. Ben jij iemand die bijvoorbeeld wel bereid is om wat meer risico te nemen zolang daar maar een hoger potentieel rendement tegenover staat? Of wil jij toch liever gewoon bouwen aan een defensieve beleggingsportefeuille zodat je ’s nachts zonder zorgen kan slapen? Je persoonlijke voorkeur op dit vlak zal bepalend zijn voor het risicoprofiel dat je voor jouw beleggingen gaat hanteren.

Eénmalige of periodieke beleggingen?

Bij geld investeren voor beginners is het eveneens niet onbelangrijk om voor jezelf te gaan bepalen op welke manier je geld gaat investeren. We maken wat dit betreft een onderscheid tussen:

  • Het uitvoeren van een éénmalige inleg of investering
  • Het uitvoeren van periodieke investeringen

Wat het maken van deze keuze betreft zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Voor heel wat mensen geldt dat ze nog altijd denken aan een zeer klassieke beurswijsheid die stelt dat “tijd in de markt altijd het proberen timen van de markt verslaat”. Hier valt zeker iets voor te zeggen. Dit gezegd hebbende betekent dit niet dat éénmalige beleggen met een groot bedrag in de praktijk per definitie het interessantst is. Door te kiezen voor periodiek beleggen zorg je er dan ook voor dat je kan rekenen op een aantal zeer interessante (extra) voordelen. Denk hierbij aan:

  • Je kan veel sneller beginnen met beleggen omdat er minder budget is vereist
  • De inleggingen gebeuren gespreid waardoor ook het koersrisico veel minder groot is

Kies je bij beginnen met beleggen voor een éénmalige investering of belegging? Dan dien je er rekening mee te houden dat je dus het volledige bedrag gaat investeren tegen één bepaalde koers. Bij periodieke beleggingen is dat niet zo waardoor je bouwt aan een GAK of gemiddelde aankoopkoers. Op lange termijn blijkt dit doorgaans veruit de meest optimale werkwijze te zijn.

Waarin kan je allemaal beleggen?

Geld beleggen voor beginners kan gebeuren in tal van verschillende beleggingsproducten. De populairste beleggingsproducten onder beleggers blijken in de praktijk de volgende te zijn:

  • Aandelen
  • Obligaties
  • Fondsen of ETF’s

Er zijn door de jaren heen heel wat nieuwe beleggingsproducten op de markt geïntroduceerd die er bekend om staan heel wat meer risico’s met zich mee te brengen. Een klassiek voorbeeld van een dergelijk beleggingsproduct is een zogenaamde CFD. Het gaat hierbij om een beleggingsproduct dat vooral is gericht op de korte termijn in plaats van de lange termijn en waar diverse extra kosten aan verbonden zijn. Voordat je aan de slag gaat met dergelijke beleggingsproducten is het zeer belangrijk om eerst de nodige ervaring op te doen met beleggen. In de regel is het zo dat beleggen in CFD’s sterk wordt afgeraden voor mensen die hun eerste stappen in de beleggerswereld zetten.

Aandelen kopen voor beginners

Aandelen kopen voor beginners kan in eerste instantie een beetje complex lijken. In de praktijk valt dat echter goed mee. Het eerste wat je moet weten is dat er verschillende soorten aandelen bestaan. We maken op dit vlak een onderscheid tussen de onderstaande mogelijkheden:

  • Groeiaandelen
  • Waarde-aandelen

Voor groeiaandelen geldt dat ze worden uitgegeven door bedrijven die zoals de naam reeds aangeeft nog een bepaalde groei moeten zien te realiseren. Dit betekent dat ze vaak nog geen of in ieder geval slechts een beperkte hoeveelheid winst realiseren. Investeren in groeiaandelen brengt omwille van deze reden meer risico’s met zich mee, maar de potentiële return on investment ligt doorgaans ook een flink pak hoger. Uiteraard is er ook altijd het risico dat de vooropgestelde verwachtingen niet worden ingelost. Groeiaandelen vereist van beide soorten aandelen zeker het meeste onderzoek.

Bij aandelen kopen voor beginners wordt het doorgaans vooral aangeraden om te kijken in de richting van waarde-aandelen. Dat is het gevolg van het feit dat dergelijke aandelen er bekend om staan een flink stuk minder volatiel te zijn. Dat is het gevolg van het feit dat ze worden uitgegeven door bedrijven die reeds over een solide marktpositie beschikken en reeds een bepaalde hoeveelheid winst genereren. De rendementen die je maakt met deze aandelen mogen dan wel wat lager zijn gelegen, daar staat tegenover dat je er ook heel wat minder risico mee loopt. In bepaalde gevallen is het zelfs zo dat waarde-aandelen ook nog eens een bepaald dividend uitkeren.

Beleggen in dividendaandelen

Zoals hierboven reeds aangehaald is het zo dat er nog een extra goede reden kan bestaan om te gaan beleggen in waarde-aandelen. Niet alleen geldt voor dergelijke aandelen immers dat ze over een relatief beperkte volatiliteit beschikken, bovendien is het ook nog eens zo dat ze een dividend kunnen uitbetalen. Dat dividend kan in de praktijk op verschillende manieren worden ingezet, namelijk:

  • Je kan het dividend herinvesteren waardoor je kan rekenen op het rente-op-rente effect
  • Het is mogelijk om het dividend aan te wenden als passieve inkomstenbron

In het bijzonder voor de meer defensieve belegger geldt dat er vaak de focus wordt gelegd op dividendaandelen. Het periodieke dividend dat per kwartaal of per jaar of in bepaalde gevallen zelfs maandelijks wordt uitbetaald zorgt ervoor dat je niet moet wachten om er rendement mee te kunnen behalen tot op het ogenblik dat je de aandelen verkoopt. Voor groeiaandelen is dat wel het geval. Bij deze laatste is het immers zo dat er vaak geen winst wordt gemaakt waardoor er ook moeilijk winst kan worden uitgekeerd aan de aandeelhouders.

Beleggen in indexfondsen voor beginners

Beleggen in indexfondsen voor beginners is door de jaren heen stelselmatig populairder geworden. Eén van de absolute sleutelwoorden die je altijd in het achterhoofd moet houden bij beleggen is diversifiëren. Dit betekent concreet dat je er altijd goed aan doet om je investeringen of beleggingen te spreiden over niet alleen verschillende markten, maar ook sectoren en producten. Eén van de beste manieren om met een beperkt budget een optimale spreiding te realiseren is door te beleggen in indexfondsen. In het bijzonder de zogenaamde ETF’s of ‘exchange traded funds’ staan erom bekend te kunnen rekenen op een geweldige populariteit. Dat is het gevolg van de onderstaande voordelen:

  • De ETF’s kunnen zeer eenvoudig verhandeld worden op de beurs
  • Je investeert op de meest diverse manier met een beperkt budget
  • Beleggen in indexfondsen is één van de meest passieve vormen van beleggen

Voor heel wat mensen die beginnen beleggen geldt dat ze dat in eerste instantie graag willen doen met een beperkt(er) budget. Dat is ook niet meer dan logisch. Op deze manier wordt er immers voor gezorgd dat je, je niet snel oncomfortabel zal gaan voelen bij de beleggingen die je maakt. Door gespreid in te stappen in een goed gediversifieerd indexfonds bouw je na verloop van tijd een mooie waarde op binnen je portefeuille die eigenlijk relatief weinig risico’s met zich meebrengt.

Indexbeleggen voor dummies

De kans is groot dat de bovenstaande informatie jou ook wel weet aan te spreken. Het moet dan ook gezegd dat er aan indexbeleggen best heel wat interessante voordelen verbonden zijn. Indien je begint met indexbeleggen is het echter belangrijk om vooral te zorgen voor een bepaald fundament voor je beleggingsportefeuille. Dit betekent dan concreet dat je er goed aan doet om te kiezen voor:

  • Een marktbrede ETF of indexfonds
  • Een goed gediversifieerde ETF of indexfonds die bijvoorbeeld de S&P 500 volgt

Tevens niet onbelangrijk om even bij stil te blijven staan bij indexbeleggen voor dummies is het feit dat er bij deze vorm van beleggen bepaalde kosten worden aangerekend. Het gaat hierbij in het bijzonder om de jaarlijkse beheerkost die automatisch wordt verrekend op de koers van de ETF.

Dit betekent dat je deze kost dus niet zelf dient te betalen. Dit gezegd hebbende is rekening houden met dit kostenpercentage wel ontzettend belangrijk omdat ze dus een stukje van je (potentieel) rendement in rook doet opgaan. Kies dus bij voorkeur altijd voor een ETF of indexfonds waarbij sprake is van een laag kostenpercentage gecombineerd met een goede spreiding en een goed potentieel rendement. Voor dergelijke exemplaren geldt dat ze eigenlijk als bijna onmisbaar bestempeld kunnen worden voor elke kwalitatieve beleggingsportefeuille.

Beleggen in vastgoed voor beginners

Wanneer je wil beginnen beleggen is het belangrijk om te weten dat je niet per se genoodzaakt bent om daarvoor richting de beurs te trekken. Er bestaan ook tal van verschillende alternatieve investeringen die niet over een beursnotering beschikken. De bekendste van deze investeringen is uiteraard vastgoed. Beleggen in vastgoed is voor beginners een stukje lastiger. Dit omdat:

  • Er een zeer grondig voorafgaand onderzoek voor is vereist
  • Het bedrag dat je moet kunnen investeren een flink stuk hoger is gelegen
  • Het vaak een stuk langer duurt voordat je eigenaar wordt van deze asset

In het bijzonder de hoge instapdrempel zorgt ervoor dat heel wat beginnende beleggers er maar weinig voor voelen of zelfs helemaal niet over de mogelijkheid beschikken om te investeren in vastgoed. Althans niet op de traditionele manier. Er bestaat immers nog een (beursgenoteerd) alternatief welke heel wat toegankelijker is voor beginners die willen beleggen in vastgoed.

Beleggen in vastgoed met weinig geld

Bij beleggen in vastgoed voor beginners wordt er vaak aangeraden om niet zozeer op de traditionele manier te gaan investeren. Wanneer je de instapdrempel hiervoor te hoog vindt hoeft dat echter helemaal niet te betekenen dat je geen stukje vastgoed in je beleggingsportefeuille op kan nemen. Het is namelijk eveneens altijd een mogelijkheid om te investeren in zogenaamde vastgoedfondsen. Vaak is het zo dat er hiernaar wordt verwezen als zijnde een zogenaamde ‘REIT’. Het betreft hier bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in investeren in vastgoed om deze vervolgens te gaan verhuren. Een significant gedeelte van de huurinkomsten vloeit terug naar de investeerders in het bedrijf onder de vorm van een soort dividend dat wordt uitgekeerd.

Beleggen in een REIT of vastgoedfonds zorgt ervoor dat je alsnog over de mogelijkheid beschikt om een stukje vastgoed in je portefeuille op te nemen zonder dat daarvoor grote investeringen zijn vereist. Bovendien zorgen de (soms zelfs maandelijks) uitgekeerde dividenden ervoor dat je er een vorm van passief inkomen mee kan realiseren welke vergelijkbaar is met de huurinkomsten die je kan ontvangen wanneer je een woning zou verhuren. Dit bovendien ook nog eens zonder dat je daarbij het risico loopt om geconfronteerd te worden met hoge kosten zoals bij een huurwoning soms wel het geval is. Dit alles kan ervoor zorgen dat investeren in een REIT het overwegen zeker waard is.

Beleggen voor beginners met kleine bedragen

Het spreekt voor zich dat mensen die graag willen starten met beleggen daar in het merendeel van de gevallen nog niet zoveel budget voor beschikbaar hebben, in tegendeel. Dat hoeft ook niet. In het verleden was het zo dat er vaak werd gesteld dat je om te beleggen eerst een niet onaanzienlijk bedrag bij elkaar moest sparen. Vandaag de dag is daar verandering in gekomen. In het bijzonder online beleggen heeft het voor beginners mogelijk gemaakt om te investeren op de beurs met kleine(re) bedragen dan voorheen het geval was. Bovendien kan dat ook zeer gespreid gebeuren.

Wil je een goed gediversifieerde, kwalitatieve beleggingsportefeuille kunnen aanleggen bestaande uit allemaal individuele aandelen? Dan zal je er al vrij snel achter komen dat je hier een klein fortuin voor nodig hebt. Gelukkig bestaat er hier een interessant alternatief voor. Zo kan je er vandaag de dag zoals eerder op deze pagina reeds aangehaald ook voor kiezen om te gaan investeren in indexfondsen of ETF’s. Door bijvoorbeeld periodiek een S&P 500 ETF aan te kopen geniet je meteen van blootstelling aan de 500 grootste bedrijven van de Verenigde Staten terwijl je daarvoor slechts een beperkt bedrag voor handen dient te hebben. In ieder geval, beleggen voor beginners met kleine bedragen behoort vandaag de dag zonder probleem tot de mogelijkheden.

Zie ook: Aandelen, Obligaties en Beleggingsfondsen.

Handige links: Beleggen voor beginners: stappenplan, Is beleggen iets voor jou? en Wat kost beleggen?.