Beleggingsfondsen kopen

Beleggingsfondsen worden door heel wat beleggingsexperts bestempeld als één van de beste manieren om te beleggen. Niet alleen geldt voor fondsen immers dat ze je vanaf de eerste minuut een mooie spreiding bieden, daarnaast is ook passief beleggen in fondsen een mogelijkheid.

Beste keuze 2024
DEGIRO
  • Keuze uit een groot aantal beleggingsproducten
  • Beleggen kan tegen zeer interessante tarieven
  • Er is geen sprake van een vereiste minimum inleg
 

Met beleggen kun je je inleg verliezen.

Tweede plaats
Saxo Bank
  • Beleg in aandelen op meer dan 50 beurzen
  • Keuze uit verschillende beleggersrekeningen
  • Vermogensbeheer beschikbaar voor grote vermogens
 

Wat zijn beleggingsfondsen?

Op het ogenblik dat je wenst te beleggen in aandelen zijn er eigenlijk twee verschillende keuzes die je kan maken. Voor wat in aandelen beleggen betreft geldt dat we een onderscheid maken tussen:

  • Een investering in losse, individuele aandelen
  • Een investering in een ‘mandje’ met aandelen, namelijk beleggingsfondsen

Wanneer mensen aan het begin van hun beleggingsavontuur staan is het zo dat men vaak in eerste instantie kijkt in de richting van losse aandelen van bedrijven die hen aanspreken. Op zich is daar uiteraard niets mis mee. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat je er rekening mee moet houden dat het kopen van allemaal losse aandelen al snel een behoorlijk budget kan vereisen. Dit althans wanneer je graag wil kunnen rekenen op voldoende diversiteit binnen je beleggingsportefeuille.

Door te gaan beleggen in beleggingsfondsen koop je niet langer een bepaalde positie in één enkele onderneming. In plaats daarvan is het zo dat je investeert in een mandje met verschillende aandelen, met een beetje geluk ook uit verschillende sectoren. Hierdoor kan je instant een optimale spreiding realiseren terwijl je tegelijkertijd geen grote bedragen dient te investeren. Zo sla je twee vliegen in één klap. Beleggingsfondsen vormen voor veel beleggers dan ook de perfecte keuze.

Closed en open end beleggingsfondsen

Wanneer we de verschillende beleggingsfondsen die op de markt zijn terug te vinden onder de loep gaan nemen komen we tot de vaststelling dat we een onderscheid moeten maken tussen twee verschillende mogelijkheden die er bestaan. We maken op dit vlak een onderscheid tussen:

  • Open beleggingsfondsen
  • Gesloten beleggingsfondsen

Er wordt naar beide opties in de praktijk verwezen als zijnde open end of closed end beleggingsfondsen. Wanneer je van plan bent om te gaan investeren in fondsen is het van groot belang om goed het verschil te begrijpen tussen de twee mogelijkheden die er bestaan. Laat ons in eerste instantie even kijken naar een gesloten beleggingsfonds. Hiervoor geldt dat ze niet kan worden verhandeld op de beurs. Dat is wel het geval bij een open fonds.

Open end beleggingsfondsen

Open end beleggingsfondsen zijn eigenlijk de fondsen waar de meeste mensen automatisch aan denken. Het gaat hierbij immers om het fonds dat in staat is om onbeperkt aandelen uit te geven aan geïnteresseerde beleggers. Met andere woorden, wanneer de vraag toeneemt naar nieuwe aandelen is het voor het beleggingsfonds altijd mogelijk om nieuwe aandelen uit te gaan geven. Voor open end beleggingsfondsen geldt bovendien ook dat ze aandelen van het fonds kunnen kopen wanneer beleggers willen verkopen. Dit betekent in de praktijk dat het fonds zelf optreedt als marktmaker. Het spreekt voor zich dat dit de flexibiliteit van het fonds alleen maar ten goede komt.

Voor de waarde waar open end beleggingsfondsen over beschikken geldt dat ze steevast is gebaseerd op de intrinsieke waarde waarvan sprake is. Het gaat hierbij dan met andere woorden om de totale marktwaarde waar de onderliggende activa over beschikken. Voor langetermijnbeleggers geldt dat ze doorgaans het meeste profijt weten te halen uit deze open end beleggingsfondsen. Deze zijn voor zogenaamde buy and hold beleggers dan ook uitermate geschikt.

Closed end beleggingsfondsen

Closed end beleggingsfondsen vormen een betere investering voor beleggers die veel geld beschikbaar hebben om te investeren. Ze lenen zich in het bijzonder voor beleggers die zich vooral richten op een korte(re) termijn. Voor beleggers geldt dat ze commissies dienen te betalen bij elke aankoop die ze doen. Het zijn deze kosten die ervoor zorgen dat closed end beleggingsfondsen in de praktijk vaak worden bestempeld als dure investeringen. Voor closed end beleggingsfondsen geldt dat ze in de praktijk worden verhandeld via een zogenaamde effectenbeurs. Het kan hierbij dan meer bepaald gaan om de London Stock Exchange.

Voor closed end beleggingsfondsen geldt dat ze in tegenstelling tot open end beleggingsfondsen slechts een beperkte hoeveelheid aan aandelen kunnen uitgeven. Voor deze effecten geldt dat ze door tussenpersonen heen en weer worden verhandeld. Ondanks het feit dat beide type fondsen dus duidelijk over een aantal gemeenschappelijke eigenschappen beschikken moet het gezegd dat er tegelijkertijd toch ook sprake is van een aantal zeer belangrijke verschillen. Hou hier als potentiële belegger in deze beleggingsproducten in de praktijk dus altijd met zekerheid rekening mee.

Beleggen in dividend beleggingsfondsen

Van aandelen is bekend dat er in de praktijk een bepaald dividend op kan worden uitgekeerd. Dit is een bepaalde hoeveelheid winst die het achterliggende bedrijf terug laat vloeien naar de investeerders. Niet alleen wanneer je investeert in losse aandelen, maar ook wanneer je gaat beleggen in beleggingsfondsen kan je hier aanspraak op maken. Wanneer er door één van de fondsen waarin je hebt geïnvesteerd dividend wordt uitbetaald kan deze op verschillende manieren worden benut. De mogelijkheden waar je op dit vlak over beschikt zijn de volgende:

  • De dividenden die worden uitbetaald kunnen gebruikt worden als passief inkomen
  • De dividenden die worden uitbetaald kunnen geherinvesteerd worden

Voor heel wat mensen geldt dat ze graag naast het inkomen waar ze dagdagelijks hard voor moeten werken ook willen kunnen rekenen op een aanvullend inkomen waar ze minder of nog liever niets voor hoeven te doen. Dat klinkt haast onmogelijk, maar dat is het niet. Indien je gaat investeren in beleggingsfondsen die dividenden uitbetalen kan je die dividenden immers in de praktijk gaan gebruiken als een aanvulling op het standaard inkomen waarover je beschikt.

Je kan er bij een uitbetaling van dividenden vanuit beleggingsfondsen eveneens voor kiezen om deze ontvangen dividenden te gaan herbeleggen. Op deze manier wordt de positie waarover je beschikt in het beleggingsfonds groter waardoor ook toekomstige dividenden alleen maar groter zullen worden. Ook dit kan voor veel beleggers of investeerders de moeite zeker waard zijn om te overwegen.

Wat zijn duurzame beleggingsfondsen?

Indien je het aanbod met beleggingsfondsen op de markt gaat vergelijken zal je tot de vaststelling komen dat deze zomaar over een sterk uiteenlopend karakter kunnen beschikken. Eén van de mogelijkheden waar je voor kan kiezen is een zogenaamd duurzaam beleggingsfonds. Het gaat hierbij dan om een fonds welke zoals de naam reeds aangeeft hoofdzakelijk (of uitsluitend) investeert in duurzame bedrijven. Voor heel wat mensen die willen investeren geldt dat ze er vandaag de dag de voorkeur aan geven om dat te gaan doen in bedrijven die zich inspannen voor ons milieu. Wanneer dat ook geldt voor jou kunnen duurzame beleggingsfondsen een uitstekende keuze zijn.

Op het ogenblik dat je gaat investeren dien je er wel rekening mee te houden dat je dat uiteraard altijd wil doen met het doel om er een bepaald rendement mee te kunnen behalen. Voor heel wat duurzame beleggingsproducten geldt dat ze over een gemiddeld lager rendement beschikken in vergelijking met de alternatieven die op de markt zijn terug te vinden. Dit hoeft niet per se te betekenen dat duurzame beleggingsfondsen niet interessant kunnen zijn om in te gaan beleggen, maar het zorgt er wel voor dat je hier extra aandachtig voor dient te zijn.

ETF of beleggingsfonds?

Het komt in de praktijk ontzettend vaak voor dat mensen een ETF en een beleggingsfonds in één en dezelfde zin vermelden. Dat is het gevolg van het feit dat beide beleggingsproducten over niet onaanzienlijke gelijkenissen beschikken. Wanneer we de verschillen van een ETF vs beleggingsfonds onder de loep gaan nemen komen we echter tot de vaststelling dat ook deze er zeker en vast voldoende zijn. Wil jij ook graag te weten komen wat de verschillen nu precies zijn bij een ETF vs beleggingsfonds? Je ontdekt ze middels het hieronder terug te vinden overzicht.

Beleggingsfondsen, vaak stabieler

In eerste instantie is het belangrijk om even te kijken naar de stabiliteit waar beide beleggingsproducten over beschikken. Er kan wat dit betreft in de praktijk worden vastgesteld dat de stabiliteit van beleggingsfondsen doorgaans een flink stuk beter is. Dat is het gevolg van het feit dat deze niet zomaar eenvoudig verhandeld kunnen worden. Dat is een belangrijk verschil met een ETF. De eenvoud waarmee deze laatste kan worden verhandeld leidt immers in de praktijk altijd tot veel meer aankoop- en verkoopbewegingen. Hierdoor wordt de koers volatieler waardoor er automatisch sprake is van minder stabiliteit. Is het dus voor jou van belang dat je beleggingen over een zo optimaal mogelijke stabiliteit kunnen beschikken? Dan zal de keuze voor één van de beleggingsfondsen op de markt naar alle waarschijnlijkheid al snel zijn gemaakt.

ETF’s, een behoorlijk stuk flexibeler

Is het voor jou vooral van belang dat je kan rekenen op een gezonde dosis flexibiliteit bij een investering in een bepaald beleggingsproduct? In dat geval zal je tot de vaststelling komen dat dit bij ETF’s veel meer het geval is dan bij beleggingsfondsen. Voor een ETF geldt dat ze altijd gewoon verhandelbaar is op de beurs. Dit betekent dat je ze (zolang de beurs in kwestie is geopend) in principe op eender welk moment waarop je dat wenst kan verhandelen. Dit geldt niet voor aandelenfondsen. Voor deze fondsen geldt immers dat ze doorgaans slechts één keer per dag kunnen worden verhandeld. Dit maakt ze in de praktijk uiteraard een behoorlijk stuk minder flexibel.

Kosten bij fondsbeleggen vaak hoger

Zowel voor het beheer van een ETF als voor het beheer van een beleggingsfonds dienen bepaalde kosten te worden betaald. Wanneer we de gemiddelde kosten van beide beleggingsproducten tegenover elkaar gaan afwegen komen we tot de vaststelling dat deze bij fondsbeleggen doorgaans een stukje hoger zijn gelegen. Dat hoeft eigenlijk ook helemaal niet te verbazen. Het is immers in de praktijk zo dat er bij beleggingsfondsen sprake is van een actief beheer. Dit terwijl er bij ETF’s voornamelijk sprake is van een eerder passieve vorm van beheer. Wil je dus met andere woorden de kosten die gepaard gaan met jouw beleggingen zoveel mogelijk binnen de perken houden? Dan kan de keuze voor een exchange traded fund voor jou dus wellicht interessanter zijn.

Wat maakt fondsbeleggen interessant?

Voor ontzettend veel mensen geldt dat ze zweren bij fondsbeleggen. Het moet dan ook gezegd dat er aan deze vorm van beleggen verschillende interessante voordelen verbonden zijn. Ga jij ook beginnen met beleggen of ben je op zoek naar een manier om wat extra spreiding aan te brengen binnen je beleggingsportefeuille? Dan kunnen deze beleggingsproducten het overwegen zeker waard zijn. De belangrijkste voordelen die hieraan verbonden zijn stellen we hieronder alvast even aan je voor.

1. Prima spreiding vanaf het begin

Eén van de belangrijkste redenen om ervoor te kiezen om te gaan beleggen in beleggingsfondsen is de optimale spreiding die vanaf de eerste minuut kan worden gerealiseerd. Bij het kopen van individuele aandelen dien je niet alleen heel veel verschillende transacties uit te voeren, daarnaast zal duidelijk worden dat je ook een zeer groot budget nodig hebt. Dat geldt niet voor een belegging in beleggingsfondsen. In dergelijke fondsen kan je doorgaans instappen tegen toegankelijke bedragen terwijl je toch kan rekenen op een uitstekende spreiding in aandelen van verschillende bedrijven.

Spreiding is de absolute sleutel tot succes wanneer het aankomt op beleggen en dat hebben beleggingsfondsen goed begrepen. Voor heel veel beleggers geldt dat ze de keuze maken om hoofdzakelijk of zelfs uitsluitend in bijvoorbeeld techaandelen te beleggen. Dat is uiteraard een mogelijkheid, wanneer de technologiesector hard wordt geraakt door bijvoorbeeld stijgende rentes zou dat zomaar je volledige portefeuille onderuit kunnen halen. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Door te gaan beleggen in goed gediversifieerde beleggingsfondsen kan dat voorkomen worden.

2. Fondsbeleggen is doorgaans vrij veilig

Beleggen brengt in de praktijk altijd risico’s met zich mee. Dit is iets waar je als investeerder absoluut rekening mee dient te houden. Gelukkig bestaan er verschillende manieren om die risico’s in te perken. Het gaat hierbij dan onder meer om kiezen voor fondsbeleggen. Zoals de informatie hierboven reeds heeft aangehaald is het immers zo dat je vanaf de eerste minuut kan rekenen op een meer dan degelijke spreiding. Dit althans wanneer je ervoor kiest om te gaan beleggen in goed gediversifieerde beleggingsfondsen. In het bijzonder wanneer je dit doet door middel van de dollar-cost-averaging methode zal je tot de vaststelling komen dat je heel wat risico’s danig binnen de perken kan houden. Dat geldt zelfs voor het zogenaamde koersrisico waarvan sprake is.

3. Je kan er passief in beleggen

Voor ontzettend veel mensen geldt dat ze graag hun vermogen willen laten groeien. Eén van de beste manieren om dat te doen is door te investeren in de aandelenmarkt. Dit gezegd hebbende voelen veel mensen er tegelijkertijd maar weinig voor om zelf elke dag aan de slag te gaan met het volgen van de aandelenkoersen en met bijvoorbeeld het zelf uitvoeren van het nodige voorafgaand onderzoek. In het bijzonder dit laatste is nochtans absoluut van cruciaal belang.

Fondsbeleggen en aldus beleggen in beleggingsfondsen zorgt ervoor dat je, je eigenlijk met bovenstaande helemaal niet bezig hoeft te houden, in tegendeel. De kosten die worden aangerekend voor het beheer van een beleggingsfonds zijn er namelijk omdat een professionele fondsbeheerder alles voor jou in het oog houdt. Dit betekent dat je eigenlijk helemaal geen omkijken hebt naar jouw beleggingen, in tegendeel. Voor heel wat beleggers die zelf niet over de vereiste kennis beschikken of die gewoon liever geen omkijken willen hebben naar hun beleggingen is dit dus een prima keuze.

Zijn er ook nadelen aan verbonden?

Voor alle beleggingsproducten welke op de markt zijn terug te vinden geldt dat er niet alleen voor-, maar ook nadelen aan verbonden zijn. Beleggingsfondsen vormen wat dat betreft geen uitzondering. Hoe interessant deze beleggingsproducten in eerste instantie dan ook mogen lijken, het is echt van cruciaal belang om je even grondig te gaan verdiepen in de potentiële nadelen die eraan verbonden kunnen zijn. Ook deze nadelen stellen we hieronder uiteraard graag uitgebreid aan je voor.

1. Je hebt veel minder vrijheid

Wanneer je kiest voor het kopen van individuele aandelen spreekt het voor zich dat je als belegger zelf over de vrijheid beschikt om zeer specifiek te gaan kiezen in welke aandelen je wel en in welke je vooral niet gaat beleggen. Bij een investering in beleggingsfondsen wordt dat een ander verhaal. Dan is het namelijk zo dat je een mandje met aandelen aankoopt waarin je niet echt kan selecteren. Je koopt dus met andere woorden alles of niets. Voor beleggers die graag willen kunnen rekenen op de vrijheid om hun beleggingsportefeuille precies zo te beheren zoals zij dat willen geldt dan ook dat beleggingsproducten zoals beleggingsfondsen en ETF’s wellicht niet de beste keuze zijn.

2. Er zijn kosten aan verbonden

Het tweede nadeel waar je rekening mee moet houden bij beleggen in beleggingsfondsen heeft betrekking tot het feit dat er bepaalde kosten mee gepaard gaan. Het beheer van een dergelijk fonds is in de praktijk in handen van een professionele fondsmanager. Voor zijn of haar expertise dient uiteraard een bepaalde bijdrage te worden betaald. De kosten die hiervoor in rekening worden gebracht dienen in de praktijk te worden afgetrokken van het potentiële rendement dat je kan realiseren door middel van jouw investering in beleggingsfondsen. Hoeveel de kosten exact bedragen is overigens sterk afhankelijk van het beleggingsfonds in kwestie. Op vlak van kostprijs kan het dan ook geen kwaad om even een vergelijking uit te voeren tussen de verschillende fondsen die er zijn.

Wat zijn de beste aandelenfondsen?

Voordat je gaat beleggen spreekt het voor zich dat je graag te weten zal willen komen wat nu precies de beste aandelenfondsen zijn die er op de markt zijn terug te vinden. Dit is natuurlijk niet meer dan logisch, maar veel mensen weten niet hoe ze dit nu precies het beste kunnen achterhalen. Op dit vlak zijn er verschillende zaken waar je aandacht aan zal moeten besteden. Denk hierbij aan:

  • Hoe hebben de aandelenfondsen weten te presteren door de jaren heen?
  • Welke kosten zijn er verbonden aan het potentiële aandelenfonds van je keuze?
  • Op welke diversiteit kan je precies rekenen bij het beleggingsfonds?

In eerste instantie spreekt het voor zich dat er stil moet worden gestaan bij de prestaties waar beleggingsfondsen over beschikken. Deze kunnen in de praktijk vrij sterk uiteenlopend zijn. De prestaties die in het verleden werden gerealiseerd kunnen je een goede indruk geven van wat je mogelijks kan verwachten in de toekomst. Let wel, gerealiseerde rendementen uit het verleden bieden nooit een garantie voor de toekomst. Het is dus zomaar mogelijk dat de rendementen lager zullen komen te liggen. Het is van cruciaal belang om hier altijd aandachtig voor te zijn.

Welke rol spelen de kosten?

Eerder op deze pagina hebben we reeds aangehaald dat je bij een investering in beleggingsfondsen altijd aandachtig dient te zijn voor de kosten die eraan verbonden zijn. Deze kosten liggen in vergelijking met deze van een ETF of exchange traded fund immers een stukje hoger. Voor de kosten geldt dat ze zomaar een stevig stukje potentieel rendement in rook kunnen doen opgaan. Het is dan ook van cruciaal belang om te proberen om deze kosten zo beperkt mogelijk te houden. Vaak is het zo dat verschillende beleggingsfondsen op de markt grotendeels over dezelfde samenstelling beschikken. Dit zorgt ervoor dat de kosten vergelijken erg interessant kan zijn.

Hoe belangrijk is de spreiding?

Eén van de voornaamste redenen waarom veel mensen ervoor kiezen om te gaan investeren in beleggingsfondsen heeft te maken met de spreiding die deze beleggingsproducten met zich meebrengen. Dit gezegd hebbende is het in de praktijk zo dat deze spreiding lang niet altijd even groot is, in tegendeel. Zo bestaan er bijvoorbeeld verschillende beleggingsfondsen op de markt waarbij er sprake is van een spreiding louter en alleen over verschillende bedrijven, maar niet over meerdere sectoren. De spreiding die op deze manier kan worden gerealiseerd is dan ook vrij beperkt. Gaat een bepaalde sector stevig onderuit? Dan bestaat het risico immers dat dit eveneens zal gelden voor de koers of waarde van je beleggingsfonds. Hier moet je zeker en vast aandachtig voor zijn.

Beleggingsfondsen, het overwegen waard?

Het spreekt voor zich dat lang niet alle beleggers vandaag de dag over dezelfde financiële mogelijkheden beschikken. Het zomaar samenstellen van een omvangrijke, goed gediversifieerde beleggingsportefeuille bestaande uit allemaal individuele aandelen is dan ook lang niet voor iedereen weggelegd. Bovendien zal je eveneens tot de vaststelling komen dat ook niet iedereen hiermee gebaat kan zijn. Denk bijvoorbeeld maar eens aan zij die zich helemaal niet bezig wensen te houden met het continue opzoeken en bijhouden van aandelenkoersen.

Voordat je gaat investeren in één van de verschillende beleggings- en aandelenfondsen welke op de markt zijn terug te vinden zal je tot de vaststelling komen dat je hiervoor een keuze kan maken tussen twee verschillende mogelijkheden. We maken hierbij dan ook een onderscheid tussen:

  • Eénmalig investeren in een beleggingsfonds
  • Periodieke investeringen in een beleggingsfonds

Voor welke van deze twee mogelijkheden jij finaal gaat kiezen is geheel aan jou om te bepalen. In ieder geval zal je in de praktijk tot de vaststelling komen dat het om het koersrisico te kunnen drukken zeer belangrijk kan zijn om een periodieke investering te overwegen in een bepaald beleggingsfonds. Op deze manier stap je gespreid in waardoor er wordt gewerkt aan een gemiddelde aankoopkoers. Wil je toch liever gewoon éénmalig een groter bedrag investeren in een bepaald beleggingsfonds? Dan spreekt het voor zich dat ook dat gewoon tot de mogelijkheden behoort.

Zie ook: Beginnen met beleggen, Aandelen, Obligaties, Duurzaam beleggen en Pensioenbeleggen.

Handige links: Beleggingsfonds.