Let op! Geld lenen kost geld

Overwaarde huis opnemen

Wanneer de waarde van je woning hoger is gelegen dan het bedrag van de hypotheek is er sprake van een zogenaamde overwaarde. Het is mogelijk om deze overwaarde op te nemen zonder dat je verplicht bent om te verhuizen. Ontdek alles over overwaarde huis opnemen hier op deze pagina.

Beste keuze 2024
Thuisborg
 • Eenvoudig je overwaarde verzilveren
 • Investeren in vastgoed obligaties
 • Investeer in interessante beleggingspanden
 

Wanneer is er sprake van overwaarde?

Voordat we je gaan vertellen wat je precies met overwaarde kan doen is het natuurlijk van belang om vast te stellen of er in jouw situatie al dan niet sprake is van overwaarde. Voor heel wat mensen geldt dat ze zich de vraag stellen hoe ze dat nu precies kunnen achterhalen. Dat hoeft in de praktijk gelukkig helemaal niet zo moeilijk te zijn. Er bestaat dan ook een eenvoudige formule voor.

De overwaarde op je huis wordt in de praktijk in de basis berekend aan de hand van de actuele woningwaarde min de openstaande hypotheekschuld. Is de waarde van de openstaande hypotheek minder dan de actuele waarde waar de woning over beschikt? In dat geval is er sprake van overwaarde. Het actuele hypotheekbedrag is doorgaans altijd terug te vinden in de online omgeving van je hypotheekaanbieder. Wil je graag een goed beeld krijgen van de actuele waarde waar je pand over beschikt? Dan is het mogelijk om daarvoor het Kadaster te raadplegen of je kan uiteraard een taxatie laten uitvoeren van je woning.

Blijkt uit het onderzoek dat je gaat uitvoeren dat het openstaande hypotheekbedrag lager is gelegen dan de waarde van je woning? Dan is er dus sprake van overwaarde en kan je ervoor kiezen om deze te gaan opnemen. Hier bestaan diverse mogelijkheden voor waar je een keuze tussen kan maken.

Hoe de overwaarde hypotheek opnemen?

Voordat je over de mogelijkheid beschikt om de tot stand gekomen overwaarde uit te geven is het van belang om er eerst een vrij besteedbaar bedrag van te maken. Voor de overwaarde geldt dan ook dat ze niet zomaar een bedrag vertegenwoordigt welke eenvoudig op te nemen is bij een pinautomaat. Wil je graag de overwaarde op je hypotheek verzilveren? Dan kan je hierbij kiezen voor:

 • Het verhogen van de bestaande hypotheek
 • Het afsluiten van een tweede hypotheek
 • Het oversluiten van een bestaande hypotheek

Je beschikt in dit geval over een hoger uitvallende lening tegen een beperkte hypotheekrente evenals tegen gunstige voorwaarden. Bovendien zal je tot de vaststelling komen dat de rente daarop ook nog eens (onder bepaalde voorwaarden wel te verstaan) fiscaal aftrekbaar is.

Van zodra je de overwaarde op je woning hebt opgenomen is het in principe aan jou om ermee te doen wat je wil. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om ze op een spaarrekening te plaatsen, maar kan je er ook een grote aankoop of investering mee doen. Wat je ermee doet is dus geheel aan jou.

Eenvoudig je overwaarde opnemen

De meest eenvoudige manier om de overwaarde van je woning te kunnen benutten is eigenlijk nog verhuizen naar een ander pand. Althans, voor wat je hypothecaire lening betreft is dat de eenvoudigste optie. Voor heel wat mensen die sowieso al van plan waren om te gaan verhuizen kan de aanwezigheid van een bepaalde hoeveelheid aan overwaarde dat extra zetje in de rug betekenen. De overwaarde die tot stand is gekomen zorgt er in de praktijk immers wellicht voor dat je een minder grote hypotheek nodig hebt voor je nieuwe woonst. Of mogelijks beschik je over een mooi bedrag om direct je nieuwe woonst geheel naar jouw smaak in te kunnen richten.

Voor de gecreëerde overwaarde uit de ene woning geldt dat ze eigenlijk direct kan worden geïnvesteerd. Dit kan in de praktijk onder meer gebeuren door middel van een zogenaamd overbruggingskrediet. Een dergelijk krediet kan handig zijn wanneer de sleuteloverdracht van je nieuwe woonst pas gepland staat nadat je de sleutel voor de nieuwe woonst hebt gekregen. In dit geval is het echter wel van belang om stil te blijven staan bij de zogenaamde bijleenregeling. Voor deze regeling geldt dat ze bepaalt dat je uitsluitend hypotheekrenteaftrek ontvangt over de volledige hypotheek op het ogenblik dat de volledige overwaarde in de nieuwe woning wordt geïnvesteerd.

Overwaarde woning opnemen voor verbouwingen

Een eerste mogelijkheid waarover je beschikt met betrekking tot je overwaarde huis opnemen en gebruiken heeft betrekking tot het uitvoeren van de nodige verbouwingen. Het bedrag dat extra aan hypotheek wordt opgenomen voor een verbouwing zal dan in een zogenaamd bouwdepot worden gestopt. Vanuit dat depot zullen dan vervolgens de facturen van bijvoorbeeld de aannemer betaald kunnen worden. Dit geldt uiteraard ook voor eventuele andere facturen die betrekking hebben tot de verbouwingen welke worden uitgevoerd. De werken waar je in dit geval aan kan denken zijn:

 • De realisatie van een nieuwe keuken
 • Het uitvoeren van een volledige tuinrenovatie
 • Het plaatsen van een nieuwe badkamer
 • Het voorzien van een dakkapel

Het spreekt voor zich dat je de overwaarde van je huis ook op kan nemen om verschillende verbouwingen uit te laten voeren. Voor welke waarde deze kunnen worden uitgevoerd zal in de praktijk logischerwijs altijd worden bepaald door de exacte hoeveelheid aan overwaarde die je hebt.

Maak je woning duurzamer met overwaarde

Het verduurzamen van een woning is vandaag de dag misschien wel meer dan ooit ontzettend belangrijk. Dit niet alleen omdat je op deze manier kan rekenen op extra wooncomfort en omdat het goed is voor het milieu, maar ook omdat je hierdoor zelf heel wat geld kan besparen. Ook de werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd voor het verduurzamen van een woning kunnen (deels) worden gefinancierd door middel van de overwaarde die je haalt uit een hypothecaire lening.

Wat deze duurzame werkzaamheden betreft kan er worden gekeken in de richting van verschillende zaken. Denk hierbij niet alleen aan de plaatsing van zonnepanelen, maar wat bovendien ook te denken van het voorzien van (betere) isolatie? Wil jij ook graag op één of meerdere manieren jouw woning duurzamer maken? Dan is het dus mogelijk om daarvoor de overwaarde van je woning aan te spreken. Zo creëer je een belangrijke meerwaarde voor jezelf en voor de woning die je bezit.

Overwaarde gebruiken voor tweede huis

Ontzettend veel mensen dromen van een tweede woning. Dit kan een tweede woonst zijn in Nederland, maar ook in het buitenland. De overwaarde waarover je beschikt op je huidige woning kan daar mee voor helpen zorgen. Het is immers perfect mogelijk om deze overwaarde te gebruiken om een tweede huis mee te kopen. Het kan hierbij dan onder meer gaan om een vakantiewoning, maar ook om bijvoorbeeld een huis welke je aankoopt voor je kinderen.

Van cruciaal belang is om er in deze situatie rekening mee te houden dat de hypotheekrente niet aftrekbaar is wanneer je ervoor kiest om hiervoor gebruik te gaan maken van overwaarde. Het is zeer belangrijk om er rekening mee te houden dat dit een vrij complexe situatie kan zijn. Het wordt dan ook sterk aanbevolen om in dit geval altijd even de hulp of expertise in te roepen van een hypotheekexpert. Op deze manier kan je vervelende verrassingen voorkomen.

Overwaarde gebruiken voor verhuurwoning

We komen vandaag de dag tot de vaststelling dat de vraag naar huurwoningen aanzienlijk is. Dit kan voor veel mensen een mooie kans met zich meebrengen om daarop in te spelen. Het kopen van een huurwoning zorgt ervoor dat je op deze manier niet alleen kan rekenen op maandelijkse, passieve inkomsten, daarnaast kan het pand ook zomaar in prijs stijgen naarmate de tijd vordert. Op deze manier kan je rekenen op niet één, maar wel op meerdere financiële voordelen in één klap.

De overwaarde van je huis opnemen met als doel om een tweede woonst te kopen die je gaat verhuren is in de praktijk een zeer populaire keuze. Let wel op, het afsluiten van een hypothecaire lening voor een huurwoning verloopt op een iets andere manier dan het aanvragen van een dergelijke financiering voor een woning waarin je zelf gaat wonen. Hou hier zeker rekening mee.

Kan je jouw overwaarde schenken?

Voor heel wat ouders geldt dat ze graag hun kinderen financieel willen helpen. Dat kan (onder meer) gebeuren door middel van een zogenaamde schenking. Je overwaarde schenken aan kinderen of bijvoorbeeld andere familieleden kan ervoor zorgen dat ze geholpen kunnen worden bij het kopen van bijvoorbeeld hun eerste woning. Ook het financieren van een dure studie kan op deze manier financieel een stuk toegankelijker worden gemaakt. Tot aan een bepaald bedrag is het overigens zo dat een dergelijke schenking vrijgesteld van belastingen kan gebeuren. Hoeveel dat bedrag exact bedraagt kan veranderen. Raadpleeg dus zeker altijd even de actuele vrijstelling.

De overwaarde van je huis schenken aan je kinderen of (andere) familieleden zorgt ervoor dat er aardig wat kan worden bespaard op vlak van erfbelastingen. Als je, je woning nalaat aan je kinderen wanneer je bent komen te overlijden dienen deze daar een behoorlijke erfbelasting voor te betalen. Door een deel van je vermogen of bijvoorbeeld de overwaarde van je woning op voorhand te schenken kan je voorkomen dat er een te groot bedrag naar de belastingdienst gaat.

Kosten bij overwaarde opnemen

Zoals eerder op deze pagina al aangehaald bestaan er verschillende manieren om de overwaarde van je woning op te gaan nemen. Ben je van plan om dat te gaan doen zonder dat je daarvoor je woning wenst te verkopen? In dat geval zal dit geregeld moeten worden via de hypotheek. Dit zorgt ervoor dat je rekening moet houden met een aantal kosten die hiervoor betaald zullen moeten worden. Het gaat hierbij dan meer concreet om deze kosten:

 • De kosten voor het hypotheekadvies
 • De taxatiekosten voor het taxeren van het pand
 • De kosten voor de notaris

Ga je de overwaarde opnemen via je hypotheek? Hou er dan in de praktijk zeker rekening mee dat dit een invloed heeft op de maandlasten. Deze gaan hierdoor namelijk omhoog. Voor heel wat mensen geldt dat ze het moeilijk vinden om zich hier een bepaald beeld van te kunnen vormen. Omwille van deze reden hebben we enkele voorbeelden voor jou uitgewerkt. Deze voorbeelden houden rekening met het afsluiten van een zogenaamde annuïteitenhypotheek met een rente van 2,50 procent en een looptijd van 30 jaar. Voor de rente geldt dat ze gedurende een termijn van 10 jaar vast staat.

Stijging van de maandlasten

Neem je overwaarde op via je hypothecaire lening? Dan zorgt dat dus voor een stijging van je maandlasten. Rekening houdende met de hierboven aangehaalde details van de hypotheek hebben we de volgende voorbeelden voor je uitgewerkt:

 • Bij een overwaarde van 25.000 euro heb je een maandlast van 98,79 euro
 • Bij een overwaarde van 50.000 euro heb je een maandlast van 197,57 euro

Kies je voor een overwaarde voor een bedrag van 100.000 euro? In dat geval dien je er via je hypotheek rekening mee te houden dat er sprake zal zijn van een maandelijkse last ter waarde van 395,13 euro. Heb je gekozen voor een ander bedrag? Zelfs in dat geval zal je tot de vaststelling komen dat de hierboven terug te vinden voorbeelden je alvast een aardige indicatie zullen weten te geven.

Je overwaarde opnemen voor je pensioen

Voor heel wat mensen geldt dat ze op zoek zijn naar mogelijkheden om eerder met pensioen te kunnen. Voor andere mensen geldt dan weer hoofdzakelijk dat ze het tijdens hun pensioen beter willen hebben dan normaal het geval zou zijn. In beide gevallen is het een mogelijkheid om daarvoor de overwaarde aan te spreken van je woning. Concreet kan dit gebeuren doordat er zich iemand inkoopt in het huis. Dit kan een derden inkoper zijn, maar het kan ook gaan om een mede-inwoner.

Voor deze persoon geldt dat hij of zij de helft van de actuele taxatiewaarde kan ontvangen als een hypotheek. Dit geldt zal vervolgens door de notaris op jouw bankrekening worden gestort waarna je ze kan gebruiken voor jouw oude dag. Voor het merendeel van de 50-plussers geldt dat ze beschikken over een bepaalde hoeveelheid aan overwaarde. Deze willen ze vaak gebruiken voor het creëren van aanvullend pensioen. Je moet er rekening mee houden dat hier twee kosten bij komen kijken:

 • Een bepaalde hoeveelheid aan maandelijkse rente
 • Een bepaalde maandelijkse aflossing die moet worden uitgevoerd

In ieder geval, ben jij één van de vele mensen die graag wil kunnen rekenen op een bepaalde hoeveelheid aan aanvullend pensioen? Dan zal je tot de vaststelling komen dat je daarvoor dus eveneens kan kijken in de richting van de overwaarde waar je woning over beschikt.

Zie ook: Hypotheek.

Handige links: Overwaarde huis opnemen.