Saldodipje

Heb je snel wat extra geld nodig? Dan is Saldodipje de oplossing. Binnen 24 uur na akkoord geld op je rekening tegen aantrekkelijke voorwaarden.

Beste keuze 2022 Meest gekozen
Minimaal bedrag: € 100
Maximaal bedrag: € 1.500
Geld binnen 24 uur na akkoord
BKR-toetsing: Nee
Prepaid VIABUY Mastercard

Wereldwijd kostenloos betalen. Deze creditcard kunt u zelf personaliseren en wordt binnen 24 uur verstuurd!

Opwaardeerkosten € 0,00  (Bank/SEPA)
Opzegkosten € 0,00
BKR-toetsing Nee
Let op! Geld lenen kost geld

Een minilening afsluiten

Een minilening afsluiten kan om veel redenen handig zijn. Het kan iedereen overkomen: u wordt ineens geconfronteerd met een te laag saldo op uw rekening en u kunt zo niet voldoen aan uw financiële verplichtingen. Op sommige betaalrekeningen mag u niet rood staan en dan zit er niets anders op dan uw spaargeld aan te spreken om het saldo aan te zuiveren. Maar wat nu als u geen spaargeld heeft of daar niet bij kunt. Dan heeft u een serieus probleem. U kunt proberen bij vrienden of familie geld te lenen maar lang niet iedereen wil dat en veel mensen willen ook liever hun geld niet uitlenen. In zo'n situatie kunt u gebruik maken van een minilening om een bepaalde periode te overbruggen.

Hoe vraagt u een minilening aan?

Het aanvragen van een minilening gaat in vrijwel alle gevallen via het internet. Op de website van de aanbieder kunt u direct een aanvraag indienen door uw gegevens in te vullen. Uw aanvraag wordt vrijwel direct getoetst en in de meeste gevallen krijgt u dezelfde dag nog bericht of de lening al dan niet is toegekend. Vervolgens wordt het gevraagde bedrag direct op uw bankrekening overgemaakt en kunt u over het geld beschikken. Wanneer u de aanvraag in het weekend doet dan zal het bedrag pas op maandag op uw rekening staan, omdat de banken in het weekend geen overschrijvingen verwerken. Dit geldt ook als de aanbieder van de minilening het geld pas vrijdagmiddag naar u overmaakt. Ook op een aantal erkende feestdagen zoals Kerst, Pasen en Koningsdag zijn de banken gesloten en worden er dus geen transacties verwerkt. Houd hier dus rekening mee als u een aanvraag doet, het kan langer duren voordat het geld op uw rekening wordt bijgeschreven. Als u een minilening wilt aanvragen moet u voldoen aan een aantal standaard voorwaarden. De volgende eisen worden door vrijwel alle aanbieders gesteld:

  • U moet minimaal 18 jaar oud zijn
  • U moet beschikken over een geldig legitimatiebewijs
  • U moet een bankrekening in Nederland hebben
  • U moet in Nederland woonachtig zijn
  • Iemand moet garant staan voor het aflossen van uw lening
  • Ook deze persoon moet zich met een geldig legitimatiebewijs kunnen legitimeren

De looptijd van een minilening is meestal een week tot uiterlijk twee maanden. Bij een klein bedrag moet u dit in één keer terugbetalen, bij bedragen van 1000 euro en meer zijn er soms twee aflossingsmomenten. U mag overigens altijd eerder dan deze datum uw lening terugbetalen. Ook als er twee aflossingsmomenten zijn kunt u ervoor kiezen om het gehele bedrag in één keer terug te betalen. Als u eerder terugbetaalt dan de uiterste datum voorkomt u dat er extra kosten in rekening worden gebracht voor te late aflossing. Betaal in ieder geval nooit op de allerlaatste dag, want als de overboeking te laat binnen is kan dit betekenen dat u incassokosten moet betalen.

Wat houdt de garantstelling in?

Bij het aanvragen van een minilening wordt vrijwel altijd een garantstelling gevraagd. Deze garantstelling moet worden afgegeven door een door u aangewezen persoon. Wanneer u niet tijdig aan uw aflossingsverplichting voldoet zal de aanbieder van de minilening de garantsteller aanspreken voor het voldoen van de schuld. Dit is voor de kredietverstrekker een extra zekerheid dat het geleende geld wordt terugbetaald. De garantsteller kan uiteraard op zijn beurt weer bij u aankloppen om de lening alsnog af te lossen, inclusief de inmiddels in rekening gebrachte incassokosten. Het is dus in alle gevallen verstandig om een afgesloten minilening op tijd terug te betalen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een minilening?

Het belangrijkste voordeel van een minilening is natuurlijk dat u snel geld op uw rekening hebt. Als u onverwacht wat extra geld nodig hebt dan is dit vaak de snelste manier om dat te regelen. Een lening afsluiten bij een bank duurt vaak veel langer. Ook gaan banken vaak geen leningen aan voor een relatief klein bedrag van 100 of 200 euro. Een tweede voordeel is dat er in de meeste gevallen gen BKR toets plaatsvindt. Als u al andere schulden en verplichtingen hebt dan kan het gebeuren dat een andere kredietverstrekker een verzoek om een lening afwijst omdat er al te veel druk op uw financiën ligt. De verstrekkers van minileningen hebben vaak wel een eigen toetsingssysteem, dus het is niet zo dat er helemaal niets wordt gecontroleerd en dat het gevraagde bedrag zonder meer wordt overgemaakt.

Een minilening heeft wel degelijk ook nadelen. Ten eerste betaalt u een relatief hoog bedrag aan rente. Deze rentevergoeding is fors hoger dan de gemiddelde rente die u bij een "gewone" lening bij de bank betaalt. Hier moet u dus wel rekening mee houden als u een minilening aanvraagt. Een tweede nadeel is de korte aflossingstermijn. Daarom heet dit soort leningen ook minilening of minikrediet. Maar u moet het geleende bedrag dus wel binnen enkele weken weer terug kunnen betalen. Een derde nadeel is dat u iemand moet vinden die voor u garant wil staan. Deze persoon moet wel in staat zijn om uw verplichtingen na te komen anders brengt u iemand anders in de problemen. Het is uiteraard de verantwoordelijkheid van de garantsteller om dit wel of niet te doen.

Is het afsluiten van een minilening veilig?

Op zich is het veilig om een minilening af te sluiten. Maar houd er wel rekening mee dat er aanbieders zijn die het niet zo nauw nemen met wettelijke regels. Een bank of bonafide instelling zal nooit invorderingsmaatregelen nemen waardoor u nog verder in de problemen komt. Zij moeten namelijk rekening houden met de zogenaamde beslagvrije voet. Een schuldeiser zal dus nooit het gehele saldo van uw bankrekening opeisen om een lening te kunnen aflossen. Een malafide aanbieder zal proberen u ervan te overtuigen dat hij het recht heeft om de lening in één keer terug te eisen, ook als dat betekent dat uw gehele inkomen of uitkering als aflossing wordt ingezet. Let dus altijd goed op bij wie u een minilening afsluit. En los deze op tijd af, zo voorkomt u problemen.