Santander

Bij Santander krijgt u het hele bedrag van de persoonlijke lening in één keer uitbetaald. Klanten beoordelen Santander met een 8.

Beste keuze 2022 Meest gekozen
Minimaal bedrag: € 1.500
Maximaal bedrag: € 50.000
Exclusief lage rente vanaf 5%
Geld in één keer uitbetaald
Kredietconcurrent

Geld lenen kost altijd geld, het is daarom goed om de goedkoopst mogelijke lening te kiezen met lage maandlasten. Deze vindt u bij Kredietconcurrent.

Minimaal bedrag: € 7.500
Maximaal bedrag: € 100.000
Krediet Groep Nederland

Krediet Groep Nederland heeft maar één belang, het klantbelang. Laat u in positieve zin verassen door een lening aan te vragen.

Minimaal bedrag: € 2.500
Maximaal bedrag: € 100.000
Let op! Geld lenen kost geld

De hypotheek voor de verbouwing

Verreweg de meeste mensen die een verbouwing willen laten uitvoeren aan hun woning kiezen voor het verhogen van de hypotheek dan wel het afsluiten van een tweede hypotheek. Dit heeft namelijk het grote voordeel dat de rentekosten deels kunnen worden afgetrokken van de inkomstenbelasting. Dit is niet altijd het geval als u voor een persoonlijke lening kiest. Bovendien heeft de hypotheek als g root voordeel dat de aflossing van de schuld over een veel langere periode kan worden uitgesmeerd dan bij een persoonlijke lening. Als u een extra hypotheek wilt afsluiten voor een verbouwing aan uw woning is het raadzaam u hierover te laten informeren en adviseren door een bank of hypotheekadviseur. Hij of zij kan u vertellen tot welk bedrag u kunt lenen en welke kredietverstrekker de beste voorwaarden voor u kan bieden. Ook zijn er verschillende hypotheekvormen. Het hangt van uw situatie af en de samenstelling van de hypotheek die u eventueel al op uw woning heeft voor welke vorm u het beste kunt kiezen voor de financiering van de verbouwing.

Een persoonlijke lening

Soms kunt u geen hypotheek afsluiten voor de verbouwing van uw woning. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als uw leeftijd een belemmering is. Veel hypotheekverstrekkers stellen een maximumleeftijd voor het verstrekken van een hypothecaire lening. De taxatiewaarde van uw woning speelt ook een rol. Als deze lager is dan de hypotheek die er op rust, dan zal een bank niet snel genegen zijn om u een hypotheek te verstrekken. In dat geval kunt u vaak wel een persoonlijke lening afsluiten, zeker als het om een relatief laag bedrag gaat dat u binnen enkele jaren kunt terugbetalen. Stel dat u een keuken wilt laten plaatsen van 10.000 euro en u sluit hiervoor een lening af die u met 500 euro per maand kunt aflossen. Inclusief rente en kosten kunt u deze lening dan in ongeveer anderhalf jaar aflossen. Dit is een termijn die voor veel geldverstrekkers prima acceptabel is.

Sparen voor de verbouwing

Wanneer u een verbouwing wilt laten uitvoeren kunt u daar natuurlijk ook voor sparen. Hoewel geld op de bank tegenwoordig niet veel rente meer opbrengt kan het wel helpen om maandelijks een bedrag apart te zetten voor het verbouwingsdoel. Wanneer u kiest voor automatisch sparen, zodat er maandelijks een vast bedrag voor het spaardoel apart wordt gezet dan gaat het sparen vaak bijna vanzelf en vaak sneller dan u denkt. Als u een verbouwing wilt laten doen die niet veel haast heeft en waarmee geen enorm groot bedrag is gemoeid, dan is dit een prima manier om deze drom te realiseren. Door te sparen zodat u de verbouwing bij uitvoering cash kunt afrekenen bouwt u geen hogere schuld op en dat kan gunstig zijn, bijvoorbeeld als u geen hypotheek of lening kunt krijgen omdat de bank dit niet verantwoord acht maar u zelf toch mogelijkheden ziet om te sparen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de verbouwing geen haast heeft. Als u met spoed een dakkapel wilt omdat u op de zolderverdieping een extra kamer wilt maken dan wordt het een ander verhaal.

Duidelijkheid over de kosten

Voordat u gaat onderzoeken of u geld kunt lenen voor een verbouwing is het belangrijk te weten wat de kosten gaan worden. Het is aan te raden om hiervoor meerdere offertes op te vragen omdat de prijzen soms sterk kunnen verschillen. Kies bij voorkeur een aannemer die in de regio is gevestigd, dit scheelt reiskosten en dat zult u zeker in de offerte terug moeten zien. Bedenk vervolgens dat voor sommige aanpassingen aan uw woning subsidie mogelijk is. Dit is het geval bij het plaatsen van dakisolatie, dubbel glas, spouwmuurisolatie en andere energiebesparende maatregelen. Informeer hiervoor bij uw gemeente of de provincie. Zo'n subsidie kan een mooie korting op de kostprijs van de verbouwing betekenen.

Waardevermeerdering van de woning

Het klinkt vreemd maar het kan soms ook de moeite waard zijn om te verbouwen in een woning die te koop staat. Stel dat alle woningen in uw straat een dakkapel hebben en u nog niet. En stel dat uw woning te koop staat samen met nog een aantal woningen in uw straat. Dan is de kans groot dat uw huis langer te koop blijft staan omdat het minder aantrekkelijk is voor kopers. Natuurlijk kunt u zakken met de prijs, maar als u nu alsnog die dakkapel laat plaatsen is de kans groter dat u uw huis voor de vraagprijs kunt verkopen. En als die vraagprijs hoger is dan wat u zou krijgen zonder die dakkapel en de kosten die daarmee gemoeid zijn dan is het dus een goede investering. Dit vraagt soms wat rekenwerk, als u hier zelf niet uit komt kunt u hiervoor altijd een deskundige raadplegen die het kosten/baten plaatje voor u kan uitrekenen om te onderzoeken of een verbouwing in uw geval al dan niet rendabel is.

Zelf doen of laten uitvoeren?

Als u handig bent dan kunt u een verbouwing zelf uitvoeren. Weet wel waar u aan begint. Als u niet zeker bent van uw kwaliteiten als timmerman, tegelzetter of installateur dan is het misschien toch beter om de verbouwing aan de vakman over te laten. Bezuinigen op de kosten van een verbouwing door het zelf te doen is prima, maar als naderhand blijkt dat de kosten daardoor alleen maar verder oplopen is het natuurlijk geen handige zet. Ook hiervoor geldt dus: Bezint eer u begint. Later extra geld bij lenen is vaak lastiger dan in één keer wat meer lenen.

De voordelen van een persoonlijke lening of een doorlopend krediet

Wilt u snel beginnen met verbouwen? Dan is het aan te raden om te kiezen voor een lening bij een kredietverstrekker. Zij beoordelen uw aanvraag binnen enkele dagen. Of u nu een persoonlijke lening wilt of een doorlopend krediet. Als u direct een vast bedrag nodig heeft omdat u weet hoe hoog de kosten van de verbouwing zijn, dan is een persoonlijke lening de beste keuze. Weet u nog niet precies hoeveel geld u nodig heeft en wilt u in delen investeren, bijvoorbeeld als u de verbouwing zelf uitvoert, dan is een doorlopend krediet handig. U betaalt immers geen rente over het bedrag van het krediet dat u nog niet heeft opgenomen.