NFT kopen

In NFT’s investeren zorgt ervoor dat je over de mogelijkheid beschikt om eigenaar te worden van een unieke, virtuele asset. NFT’s kopen is mogelijk op een zogenaamde NFT marktplaats waardoor dit eigenlijk vrij eenvoudig kan gebeuren. Ontdek op deze pagina alles over investeren in NFT’s!

Wat zijn NFT’s precies?

Wanneer er een kunstwerk wordt gemaakt spreekt het voor zich dat het daarbij vaak gaat om een uniek exemplaar. Er bestaat dus eigenlijk slechts één stuk van. Voor de eigenaar van dat ene bijzondere stuk is het doorgaans mogelijk om diens eigendomsrecht tot uiting te laten komen door middel van bijvoorbeeld een certificaat van echtheid die hij of zij bezit. In principe geldt voor een NFT dat ze op dezelfde manier te werk gaat. Het belangrijkste verschil met een traditioneel kunstwerk is terug te vinden in het feit dat non fungible tokens uiteraard een digitale asset vertegenwoordigen.

Het zou fout zijn om op basis van de bovenstaande informatie te stellen dat een NFT altijd een digitaal kunstwerk vertegenwoordigt. Dat is niet zo. In de praktijk kan er dan ook vastgesteld worden dat een NFT bijvoorbeeld ook de onderstaande zaken kan vertegenwoordigen:

 • Een unieke, digitale tekening
 • Een fragment van een filmpje
 • Een muziekfragment

Bovenstaande voorbeelden zijn zeker niet de enige, maar ze geven je wel een goed beeld van wat je kan verwachten van een non fungible token. Voor verschillende bands of bekende artiesten geldt bijvoorbeeld dat ze er in het verleden al voor hebben gekozen om hun volledige repertoire als NFT uit te geven en te verkopen. Het hoeft niet gezegd dat de koper hiermee een zeer uniek stuk in handen kreeg welke zomaar een mooie investering zou kunnen zijn voor de toekomst.

Hoe werken NFT’s in de praktijk?

Bovenstaande informatie heeft al duidelijk gemaakt dat een NFT dus eigenlijk een vertegenwoordiging of een virtueel eigendomsbewijs is van een eveneens virtuele asset waarin je hebt geïnvesteerd. Het kopen van een dergelijke NFT doe je op een gespecialiseerde marktplaats waarvan we de grootste en belangrijkste verder op deze pagina voor je op een rijtje zetten.

Bij het kopen van een NFT zal jij dus de eigenaar worden van de token en de achterliggende asset. Op het ogenblik dat de token van eigenaar dient te veranderen zal daarvoor een bepaalde kostprijs moeten worden betaald. Voor deze prijs geldt dat ze zal gevormd worden door de oorspronkelijke aankoopprijs van de NFT aangevuld met het rendement dat de eigenaar ermee wenst te maken.

Door een NFT te maken voor bijvoorbeeld een uniek kunstwerk wordt ervoor gezorgd dat deze de beschikking krijgt over een soort van unieke stempel. Deze stempel maakt het mogelijk om in eerste instantie de herkomst van de asset te traceren. Op deze manier kan er met zekerheid worden gesteld dat de koper een origineel exemplaar aankoopt. In het echte leven is dit vaak een stuk minder voor de hand liggend. Heel wat mensen hebben in het verleden een fortuin betaald voor bepaalde kunstwerken die na aanschaf helemaal niet authentiek bleken te zijn. Dit is iets wat eigenlijk perfect kan worden voorkomen door ervoor te kiezen om een investering te doen in een non fungible token.

Waar kan je NFT’s kopen?

Wie geïnteresseerd is in het kopen van een NFT of non fungible token zal daarvoor in eerste instantie op zoek moeten gaan naar een geschikte marktplaats. Sinds de lancering van de eerste NFT op de markt zijn er verschillende marktplaatsen in het leven geroepen. Van cruciaal belang om rekening mee te houden is uiteraard dat je altijd een beroep moet doen op de mogelijkheden van een echt veilige en betrouwbare NFT marktplaats. De belangrijkste en tevens ook meest toonaangevende marktplaatsen hebben we hieronder alvast even voor jou op een rijtje gezet.

1. De OpenSea NFT marktplaats

De belangrijkste en grootste marktplaats voor NFT's luistert naar de naam 'OpenSea'. Het gaat hierbij om een marktplaats welke draait op verschillende blockchains. Meer concreet kan hierbij worden gedacht aan Ethereum, Polygon en Flow. Gebruikers van deze marktplaats beschikken over de mogelijkheid om er hun eigen NFT op aan te bieden, maar daarnaast spreekt het voor zich dat ze hier ook de exemplaren van derden op kunnen kopen.

Het aanbod met NFT's is door de jaren heen uiteraard zeer sterk toegenomen. Dat heeft als gevolg gehad dat het voor potentiële kopers een stuk minder evident is geworden om die ene NFT te kunnen vinden waar ze interesse in hebben. Door gebruik te maken van de geavanceerde zoekfunctie waar OpenSea over beschikt is daar verandering in gekomen. Deze maakt het mogelijk om een zoekopdracht uit te voeren aan de hand van verschillende criteria zoals bijvoorbeeld:

 • Het type activa waarvan sprake is
 • De prijs waar de NFT over beschikt
 • De blockchain waarop de NFT is gebouwd

Deze NFT marktplaats staat verder bekend om haar grote hoeveelheid aan informatie evenals om haar gebruiksvriendelijke interface. Zelfs voor mensen die hun eerste stappen willen zetten in de wondere wereld van de NFT's vormt deze marktplaats dan ook vaak het absolute startpunt.

2. De SuperRare NFT marktplaats

Daar waar OpenSea eigenlijk kan worden bestempeld als een vrij algemene NFT marktplaats waar werkelijk de meest uiteenlopende tokens op worden verhandeld geldt dat in slechts mindere mate voor de SuperRare NFT marktplaats. Voor haar geldt dan ook in de praktijk dat ze zich in het bijzonder richt op digitale kunst. Deze bewuste keuze heeft er onder meer voor gezorgd dat het lang niet voor iedereen tot de mogelijkheden behoort om er zomaar elke NFT op te gaan listen, in tegendeel.

De SuperRare marktplaats staat er in eerste instantie in de praktijk om bekend over een zeer streng goedkeuringsproces te beschikken. Dit heeft als gevolg dat eigenlijk alleen maar de meest kwalitatieve en bijzondere stukken op het platform kunnen worden verhandeld. Voor SuperRare geldt dat ze gebruik maakt van de blockchain van Ethereum. Ze beschikt bovendien ook over een eigen ERC-721 token. Dit is een token die het mogelijk maakt voor mensen om zelf NFT’s te kopen of te verkopen op het platform. De token voorziet bovendien ook in een aantal extra functionaliteiten voor kunstenaars. Denk hierbij onder meer aan de mogelijkheid tot het ontvangen van royalty’s.

Voor de SuperRare marktplaats geldt dat ze beschikt over een zeer actieve gemeenschap van zowel verzamelaars als kunstliefhebbers. Op regelmatige basis is het overigens zo dat er ook speciale drop-evenementen worden georganiseerd waarbij er nieuwe NFT-kunstwerken worden gelanceerd afkomstig van de hand van bekende kunstenaars. Ook de gestroomlijnde evenals gebruiksvriendelijke interface van de marktplaats zijn twee belangrijke troeven.

3. De Rarible NFT marktplaats

De derde NFT-marktplaats luistert naar de naam 'Rarible'. Voor deze marktplaats geldt dat ze zich richt op het creëren evenals het verkopen van unieke evenals beperkte oplage digitale kunstwerken evenals verzamelobjecten. Het platform maakt gebruik van de blockchain van Ethereum. Eén van de unieke eigenschappen van dit platform is het gebruik van de governance token die luistert naar de naam 'RARI'. Voor gebruikers geldt dat ze deze token kunnen verdienen door actief deel uit te maken van de community. Dit geldt bijvoorbeeld voor het verifiëren van nieuwe NFT’s.

Rarible beschikt over een eenvoudige interface en biedt gebruikers diverse tools evenals functies aan voor het beheren van hun portefeuille met NFT's. Op regelmatige basis worden door Rarible drop-evenementen georganiseerd waarbij er exclusieve NFT's worden aangeboden van diverse, bekende kunstenaars. In ieder geval, voor mensen die op zoek zijn naar echt hoog kwalitatieve NFT’s geldt dat de keuze voor het gebruik van Rarible als platform een prima mogelijkheid kan zijn.

Welke andere NFT marktplaatsen zijn er?

Het is natuurlijk een behoorlijk lastige opdracht om alle bekende(re) NFT marktplaatsen een eigen bespreking te geven op deze pagina. Met de bovenstaande drie hebben we eigenlijk de grootste en tevens ook wel belangrijkste NFT marktplaatsen aangegeven. Dit gezegd hebbende is er zeker sprake van nog een aantal andere exemplaren waar gebruik van kan worden gemaakt. Het gaat hierbij om:

 • Nifty Getaway
 • Foundation
 • KnownOrigin
 • Async Art

Wanneer je op zoek bent naar een geschikte marktplaats om bij over te gaan tot een NFT kopen zal je tot de vaststelling komen dat er best wel een aantal zaken zijn waar je graag aandachtig voor zal willen zijn. Het gaat hierbij dan om te beginnen om het exacte aanbod dat wordt aangeboden. Zoals de informatie hierboven op deze pagina reeds heeft aangegeven dient er immers rekening mee te worden gehouden dat het aanbod bij NFT marktplaatsen in de praktijk aardig kan verschillen.

Afhankelijk van het aanbod dat voor handen is op de NFT marktplaats van je keuze zal je eveneens tot de vaststelling komen dat de gemiddelde kostprijs van de non-fungible tokens tevens kan verschillen. Opteer je voor het gebruik van een platform gespecialiseerd in exclusieve NFT’s? Dan spreekt het voor zich dat je er rekening mee zal moeten houden dat je hiervoor wel wat hoger gelegen kosten zal moeten betalen. Dit gezegd hebbende krijg je in ruil uiteraard wel een wat meer bijzondere NFT.

Waarom investeren in een NFT?

Voor heel wat mensen geldt dat ze zich de vraag stellen wat investeren in een NFT of non-fungible token nu precies zo interessant maakt. Er zijn verschillende zaken die op dit vlak aangegeven kunnen worden. In eerste instantie is het bijvoorbeeld zo dat een NFT praktisch inzetbaar kan zijn in de praktijk. Voor de eerste exemplaren die op de markt verschenen geldt dan ook dat ze zich specifiek richtten op het gebruik in een bepaalde videogame. Door de NFT te kopen kreeg je bijvoorbeeld de beschikking over een uniek wapen in een spel waardoor je kon rekenen op een extra voordeel ten opzichte van de andere spelers. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat een investering in een NFT in de praktijk vooral vaak gebeurt omdat mensen zo een bepaalde meerwaarde willen realiseren.

Door te investeren in de juiste NFT’s zal je tot de vaststelling komen dat je zomaar de beschikking kan krijgen over een exclusieve en bijgevolg ook over een zeer gewilde (virtuele) asset. Omdat er van een NFT slechts telkens één uniek exemplaar bestaat is de kans zeer groot dat de belangstelling in de virtuele asset uiteindelijk zal leiden tot een mooie appreciatie in prijs. De nummer één reden waarom mensen ervoor kiezen om te gaan investeren in een NFT is dan ook om ze uiteindelijk met winst te kunnen verkopen. Dit dus vergelijkbaar met het kopen van kunst in de echte (fysieke) wereld.

Met welke nadelen moet je rekening houden?

Investeren in de juiste NFT kan er in de praktijk zeker voor zorgen dat je een aantrekkelijke financiële meerwaarde zal weten te realiseren op jouw investering. Dit gezegd hebbende is het eveneens niet onbelangrijk om de nodige aandacht te besteden aan de potentiële nadelen die eraan verbonden kunnen zijn. In eerste instantie is het landschap met NFT’s vandaag de dag ongelofelijk uitgebreid en divers. Dit zorgt ervoor dat er voor iedereen een exemplaar naar wens kan worden aangekocht. Tegelijkertijd maakt dit het echter ook moeilijker om de interessante van de minder interessante te onderscheiden. Dat is wel van belang wanneer je bij verkoop graag winst wil kunnen maken.

Investeren in een non-fungible token brengt dus in de praktijk altijd de nodige risico’s met zich mee. De kans bestaat dan ook dat je gaat investeren in een exemplaar waar in de toekomst geen of in ieder geval maar weinig interesse meer in zal bestaan. Is dat het geval? Dan kan dat de waarde van jouw NFT aanzienlijke schade toebrengen. Zorg er dus in de praktijk altijd voor dat je voorafgaand aan investeren in een NFT altijd grondig je eigen onderzoek doet. Enkel en alleen op die manier is het immers mogelijk om er de meest interessante exemplaren om in te investeren tussenuit te halen.

Ook een NFT kopen? Dit is hoe je het doet!

De kans is zeer groot dat alle informatie op deze pagina ervoor zal hebben gezorgd dat ook jij met het idee speelt om te gaan investeren in een NFT of non-fungible token. Wanneer dat het geval is dien je er rekening mee te houden dat je graag verschillende belangrijke stappen zal willen doorlopen voordat het zover is. Wil je graag een NFT kopen die geheel aan jouw wensen zal weten te voldoen? Dan is het alvast een absolute aanrader om de onderstaande stappen te doorlopen.

Stap 1: Zoek een geschikte NFT marktplaats

Het eerste wat je moet doen is natuurlijk op zoek gaan naar een geschikte NFT marktplaats. Eerder op deze pagina hebben we de belangrijkste en eigenlijk ook interessantste marktplaatsen voor NFT’s voor jou op een rijtje gezet. Bij het uitzoeken van een bepaalde NFT marktplaats om gebruik van te gaan maken zal je graag rekening willen houden met verschillende belangrijke aandachtspunten:

 • Hoe ziet het aanbod van de NFT marktplaats van je keuze eruit?
 • Hoe gebruiksvriendelijk is ze voor bijvoorbeeld nieuwe investeerders?
 • Welke mogelijkheden biedt ze aan om doelgericht NFT’s te kunnen zoeken?
 • Worden er ook mogelijkheden voor het aanbieden van je eigen NFT’s aangeboden of niet?

Ben je op zoek naar een zeer specifieke NFT? Ben jij bijvoorbeeld iemand die vooral zoekt naar een meer exclusieve non-fungible token? Hou er dan beslist rekening mee dat er marktplaatsen bestaan die hier hun focus op leggen. Het spreekt voor zich dat het ontzettend belangrijk is om hier dan de nodige aandacht aan te besteden. Hoe dan ook, vergelijk zeker en vast even de mogelijkheden en voordelen van de verschillende NFT marktplaatsen op de markt voordat je er één uit kiest.

Stap 2: Zoek een interessante NFT

De tweede stap is uiteraard het vinden van een voor jou geschikte en interessante NFT. In welke NFT je gaat investeren is uiteraard geheel afhankelijk van de voorkeur waarover je beschikt. Voor heel wat mensen geldt bijvoorbeeld dat ze in het bijzonder kijken in de richting van virtueel vastgoed. Dit gezegd hebbende geldt voor andere mensen dan weer dat ze bijvoorbeeld nadenken over het kopen van exclusieve muziek of videobeelden onder de vorm van een NFT. Nog een andere mogelijkheid is investeren in een virtueel, uniek kunstwerk van een bepaalde kunstenaar.

Heb je geen specifieke NFT in gedachten waarin je wil gaan investeren? Dan is het altijd een goed idee om even de (vaak zeer uitgebreide) zoekfunctie te gebruiken waar marktplaatsen in NFT’s over beschikken. Door gebruik te maken van een dergelijke zoekmachine kan je in de praktijk dan ook zoeken op basis van verschillende data. Het gaat hierbij dan concreet om de volgende:

 • Het type NFT die je wenst te kopen
 • De blockchain waarop ze moet zijn ontwikkeld
 • De kostprijs waarover ze mag beschikken
 • Of er sprake is van royalty’s of niet

De bovenstaande eisen zijn uiteraard nog maar het puntje van de ijsberg. Hoe dan ook, doelgericht zoeken naar een bepaalde NFT om in te kunnen investeren is vandaag de dag perfect mogelijk.

Stap 3: Koop de NFT die je wenst

Heb je een NFT gevonden waarin je wenst te investeren? Dan zal je deze op een bepaald moment uiteraard ook echt daadwerkelijk moeten kopen. Het kopen van een NFT hoeft op zich geen complex proces te zijn. Het merendeel van de NFT marktplaatsen hebben dit proces immers vrij eenvoudig en transparant gemaakt. Let wel op, het kopen van NFT’s gebeurt door middel van een bepaalde cryptovaluta. In het merendeel van de gevallen zal er hiervoor dan ook gebruik moeten worden gemaakt van ETH. Zorg er dus voor dat je over een afdoende hoeveelheid ETH beschikt.

Naast het voorzien van voldoende fondsen om de gewenste NFT’s aan te kunnen kopen spreekt het voor zich dat je eveneens over een mogelijkheid dient te beschikken om deze op te kunnen slaan. Wat zogenaamde wallets betreft kan er een keuze worden gemaakt tussen diverse opties:

 • Je laat de NFT staan in de wallet of portefeuille van de marktplaats (indien mogelijk)
 • Je maakt voor het opslaan van je NFT gebruik van een software wallet
 • Je slaat de aangekochte NFT op, op een zogenaamde hardware wallet

Voor wat deze laatste optie betreft kan je kijken in de richting van een toestel van een fabrikant zoals bijvoorbeeld Trezor of Ledger. Het gebruik van een hardware wallet wordt in de praktijk bestempeld als de beste manier om je NFT veilig op te kunnen slaan voor de lange termijn. Het wordt dan ook sterk aangeraden om gebruik te maken van dit type wallet voor jouw NFT’s.

Stap 4: Zorg voor een veilige opslag

Zoals eveneens geldt voor standaard cryptocurrencies is het ook bij NFT’s zo dat je rekening dient te houden met de manier waarop je NFT dient te worden opgeslagen. Wat dit betreft zal je in de praktijk tot de vaststelling komen dat je een keuze kan maken tussen diverse soorten wallets. Veel mensen opteren voor het gebruik van een software wallet die als extensie aan hun browser kan worden toegevoegd. Voor anderen geldt dan weer dat ze gebruikmaken van de wallet-mogelijkheden die worden aangeboden door de verschillende NFT marktplaatsen die er op de markt zijn terug te vinden. Beide opties zijn een mogelijkheid, maar kunnen niet als 100% veilig worden bestempeld.

Wil je er echt zeker van kunnen zijn dat jouw non-fungible token op een zo veilig mogelijke manier kan worden opgeslagen? Dan is het altijd een goed idee om daarvoor gebruik te maken van een zogenaamde hardware wallet. Op deze manier kan je, je token niet alleen offline bewaren waardoor heel wat risico’s het hoofd kunnen worden geboden, daarnaast zorg je er op deze manier ook nog eens voor dat jij en jij alleen verantwoordelijk bent voor jouw non-fungible token. Het opslaan van je token op een hardware wallet is dan ook veruit de meest veilige keuze. Zoveel is wel zeker.

Conclusie, hoe interessant zijn NFT’s?

Doorheen deze pagina zijn er verschillende voor- evenals nadelen aangehaald met betrekking tot NFT’s of zogenaamde non-fungible tokens. Het is aan jou als potentiële investeerder om de afweging te maken op basis van deze voor- en nadelen hoe interessant het voor jou mogelijks kan zijn om te gaan investeren in een dergelijke virtuele asset. In ieder geval is het altijd van cruciaal belang om grondig je eigen onderzoek te voeren. Enkel en alleen op deze manier zal je namelijk de beste NFT’s kunnen vinden op de markt die perfect aan jouw verwachtingen zullen weten te voldoen.

Let op!

Eenmaal een NFT te hebben aangekocht is het van cruciaal belang om de waardeontwikkeling van de aangekochte non-fungible token in het oog te houden. Uiteindelijk is de kans namelijk zeer groot dat je deze op een geschikt moment zal willen verkopen om op die manier je winst veilig te kunnen stellen. Dit is een zeer belangrijke tip om als NFT investeerder rekening mee te houden.