Crypto
Wil je cryptomunten kopen, zoals Bitcoin en Ethereum? Bekijk hieronder de beste brokers van juni 2023.
Inhoudsopgave
- 1. Wat moet je weten over cryptomunten?
- 2. Hoe werkt crypto in de praktijk?
- 3. Hoe kan je investeren in cryptomunten?
- 4. Een crypto broker of exchange gebruiken?
- 5. Stablecoins, wanneer gebruik je ze?
- 6. Passief inkomen realiseren met crypto
- 7. Wat wanneer je graag crypto wil traden?
- 8. Hoe moet je, je crypto precies opslaan?
- 9. Wat zijn de crypto verwachtingen?
- 10. Hoe veelbelovende crypto herkennen?
- 11. Crypto voor beginners, wat moet je weten?
- 12. Gratis crypto krijgen, kan dat wel?
Wat moet je weten over cryptomunten?
Wanneer je overweegt om te beleggen in cryptomunten zijn er een aantal zaken waar je graag rekening mee zal willen houden. In eerste instantie is het zo dat we een onderscheid maken tussen twee verschillende soorten cryptomunten. Het gaat hierbij dan concreet om:
- Bitcoin als de nummer één cryptomunt van de wereld
- Zogenaamde altcoins waar zelf het grote project Ethereum onder valt
Omdat Bitcoin wordt bestempeld als ’s werelds eerste, echte cryptomunt is het zo dat zij beschikt over een aparte status. Voor alle andere cryptomunten geldt dat ze samen onder de noemer van de altcoins vallen. Dit gezegd hebbende is het van cruciaal belang om er rekening mee te houden dat dit absoluut niet betekent dat elke altcoin hetzelfde potentieel herbergt. Voor een project als Ethereum geldt bijvoorbeeld dat ze er bekend om staat een potentieel te hebben dat vele malen groter is dan eigenlijk zowat alle andere altcoins die er op de markt zijn gelanceerd. Hou hier zeker rekening mee.
Hoe werkt crypto in de praktijk?
Eén van de voornaamste vragen die mensen die nieuw zijn in crypto zich stellen is hoe deze cryptomunten nu precies werken. Wat dit betreft zal je tot de vaststelling komen dat het merendeel van deze digitale assets gebruikmaken van een technologie waar we naar verwijzen als zijnde de blockchain. Het gaat hierbij om een soort van grootboek welke in het bijzonder bekend staat omwille van haar decentrale karakter. Indien je investeert in crypto zal je tot de vaststelling komen dat de hele achterliggende technologie zeer goed uitgedokterd is. Elke transactie die op de blockchain wordt uitgevoerd kan dan ook niet ongedaan worden gemaakt. Dit maakt het tot een ontzettend veilige technologie dat in de praktijk voor ontzettend veel uiteenlopende toepassingen kan worden gebruikt.
Ondanks het feit dat het merendeel van de cryptoprojecten in de praktijk gebruikmaken van blockchaintechnologie moet het gezegd dat dit niet betekent dat de technologie altijd op precies dezelfde manier wordt ingezet. Binnen de wereld van de blockchain maken we dan ook een onderscheid tussen verschillende soorten algoritmes. De twee bekendste zijn ongetwijfeld:
- Proof of Work
- Proof of Stake
In eerste instantie maakten de twee grootste projecten gebruik van het Proof of Work algoritme. Dit was dus niet alleen zo bij Bitcoin, maar ook bij Ethereum. Ondertussen is deze laatste gemigreerd richting het Proof of Stake netwerk. Deze laatste wordt door veel projecten als veel interessanter bestempeld omwille van verschillende redenen. Niet alleen is ze veel energiezuiniger, bovendien staat ze er ook om bekend heel wat beter schaalbaar te zijn. Daarnaast is het met PoS-munten altijd mogelijk om aan staking te doen waardoor er passieve inkomsten mee verworven kunnen worden.
Hoe kan je investeren in cryptomunten?
Ondanks het feit dat de cryptomarkt volledig losstaat van de reguliere aandelenmarkt is het zo dat er wel een aantal gelijkenissen op te merken zijn. In eerste instantie is het van belang om er rekening mee te houden dat er ook bij crypto sprake is van een duidelijk verschil tussen enerzijds traden en anderzijds investeren. Indien je wenst te investeren in één of meerdere cryptomunten dien je, je er bewust van te zijn dat je dit net als bij aandelen het geval is gaat doen voor de lange termijn. Dit betekent dat je in eerste instantie grondig moet controleren of de cryptomunt waarin je van plan bent om te investeren wel over een langetermijnperspectief beschikt. Investeren in een altcoin die nauwelijks levensvatbaar is heeft uiteraard absoluut geen enkele zin, in tegendeel.
Heb je één of meerdere cryptomunten gevonden waarin je wenst te investeren? In dat geval zal je natuurlijk ook graag willen weten hoe je dat nu precies kan doen. In eerste instantie is het mogelijk om je cryptomunten aan te kopen via een gespecialiseerde broker of exchange. Op de Nederlandse markt zijn verschillende uitstekende partijen actief die je voorzien van een groot aantal interessante mogelijkheden op dit vlak. Vooraleer je over kan gaan tot het aankopen van een bepaalde cryptomunt is de kans groot dat je een zogenaamde KYC-procedure zal moeten doorlopen. Deze procedure kan op het eerste zicht een beetje vervelend zijn, maar je kan er eigenlijk niet omheen.
Investeren in crypto via de beurs
Wat veel mensen die nieuw zijn in crypto niet weten is dat er ook mogelijkheden bestaan om te investeren in crypto via de beurs. Op dit vlak maken we een onderscheid tussen verschillende opties. Om te beginnen kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om aandelen van crypto gerelateerde bedrijven aan te kopen. Op deze manier profiteer je mee van de evolutie van de markt terwijl je niet echt over hoeft te gaan tot investeren in losse cryptomunten. Voor heel wat investeerders geeft dit echter toch (geheel terecht) een beetje het gevoel dat men niet echt in crypto investeert. In dat geval bestaat er nog een mogelijks interessant alternatief. Je kan bijvoorbeeld ook investeren in een ETN of ETF.
Op moment van schrijven zijn er op de Europese markt uitsluitend enkele crypto gerelateerde ETN’s beschikbaar. In heel wat andere landen is het echter zo dat er ook een ETF kan worden aangekocht waarmee je blootstelling krijgt aan bijvoorbeeld Bitcoin. Op deze manier kan je vrij direct investeren in een cryptomunt zonder dat je daarvoor de “vertrouwd” aanvoelende beursomgeving moet verlaten. Bovendien is het op deze manier ook niet mogelijk om je aangekochte tokens te verliezen.
Een crypto broker of exchange gebruiken?
Indien je van plan bent om te gaan investeren in crypto zal je natuurlijk op een bepaalde manier je cryptomunten moeten aankopen. Daarvoor kan je een beroep doen op twee partijen, namelijk:
- Een crypto broker
- Een crypto exchange
De kloof tussen beide partijen is door de jaren heen een stuk kleiner geworden. Dat is het gevolg van het feit dat menig aantal crypto exchanges er vandaag de dag eveneens voor kiezen om stortingen met fiatgeld aan te bieden. Toch is het vaak zo dat beginners de voorkeur geven aan een crypto broker. Voor een dergelijke partij geldt namelijk dat ze het doorgaans mogelijk maakt om gewoon geld te storten met bijvoorbeeld iDeal. Bij het merendeel van de crypto exchanges ontbreekt deze optie en wordt er vooral gebruik gemaakt van SEPA-bankoverschrijvingen.
Ben je nieuw in crypto en wil je bijgevolg vooral investeren in één of meerdere cryptomunten met euro’s? In dat geval ben je wellicht beter af bij een crypto broker. Beschik je reeds over een bepaalde portefeuille met cryptomunten en wil je bijvoorbeeld graag een bepaalde positie in een specifieke altcoin verkopen voor Bitcoin? Dan biedt een crypto exchange je wellicht de beste mogelijkheden.
Stablecoins, wanneer gebruik je ze?
Eén van de belangrijkste eigenschappen waar cryptomunten over beschikken heeft ongetwijfeld te maken met de gigantische volatiliteit waarvan sprake is. Zeker wanneer je kijkt in de richting van altcoins zal je tot de vaststelling maken dat deze niet zelden aanzienlijke bokkensprongen kunnen maken. Dit gezegd hebbende bestaat er ook een uitzondering op deze regel. Op de cryptomarkt kan je namelijk ook zogenaamde stablecoins terugvinden. Zoals de naam van deze cryptomunten reeds laat vermoeden is het zo dat deze zich kenmerken door een vaste koers. Deze koers is altijd gelinkt aan een fiat-valuta zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar of onze eigen euro. In principe betekent dit dat een aan de dollar gelinkte stablecoin bijvoorbeeld altijd een waarde heeft die gelijk staat aan één Amerikaanse dollar. Wat maakt dergelijke stabiele cryptomunten nu precies zo interessant?
Op het eerste zicht lijken stablecoins uiteraard een beetje een vreemde eend in de bijt. Wanneer een asset over een vastgestelde koers beschikt spreekt het namelijk voor zich dat je er eigenlijk niet echt in kan investeren. Toch? Dat klopt. Dit gezegd hebbende vertegenwoordigen stablecoins binnen de markt toch een zeer interessante functie. Ze maken het namelijk mogelijk om vermogen weg te zetten op de blockchain zonder dat je hoeft te vrezen voor de impact van een volatiele koers. Wil je dus met andere woorden gewoon een stukje van je vermogen onttrekken aan de reguliere financiële markt en wegzetten op de blockchain? Dan kunnen stablecoins je daarbij helpen.
Passief inkomen realiseren met crypto
Eén van de zaken waar mensen naar kijken die van plan zijn om te beleggen of investeren heeft te maken met het feit of ze op die manier passief inkomen kunnen realiseren of niet. Bij beleggen is het zo dat je vaak op twee verschillende manieren geld kan verdienen of rendement kan realiseren:
- De koers van de asset waarin je investeert kan stijgen
- Het is mogelijk om passief inkomen te verwerven met dividenden of stakingopbrengsten
Bij cryptomunten is er geen sprake van een dividend. Dit gezegd hebbende beschikken cryptomunten wel over een inkomstensysteem dat daar zeer dichtbij aanleunt. Het gaat hierbij dan uiteraard om het systeem van staking. Door je cryptomunten vast te zetten is het mogelijk om daar passieve inkomsten mee te gaan realiseren. Je kan dit doen door ze vast te zetten in een bepaalde wallet, maar daarnaast kan je ook staking inkomsten realiseren bij verschillende exchanges. De mogelijkheden die op dit vlak worden aangeboden zijn door de jaren heen dan ook heel wat uitgebreider geworden.
Flexibele versus fixed crypto staking
Wil je graag passief inkomen verwerven met je cryptomunten? Dan zal je al snel tot de vaststelling komen dat je daarbij een keuze kan maken tussen verschillende mogelijkheden. We maken hierbij dan ook concreet een onderscheid tussen de onderstaande twee opties:
- Flexibele staking
- Fixed staking
Eigenlijk geldt voor deze twee verschillende mogelijkheden dat we ze nog het best kunnen vergelijken met de klassieke spaarrekening en de zogenaamde spaardeposito. Bij flexibele staking is het zo dat je kan rekenen op een bepaalde periodieke stakingopbrengst. Daarbij beschik je op eender welk moment over de mogelijkheid om een bepaald gedeelte van de gespaarde assets terug op te vragen. Deze flexibiliteit zorgt er helaas wel voor dat de staking rewards die je ontvangt vrij beperkt zijn.
Ben je van plan om een bepaalde cryptomunt voor een langere periode vast te zetten? In dat geval kan je daarvoor het beste kijken in de richting van fixed staking. Bij deze vorm van staking is het zo dat je, je cryptomunten voor een bepaalde periode vast gaat zetten. Hoe langer je ze vastzet des te hoger de opbrengsten zullen komen te liggen. Je dient er wel rekening mee te houden dat je bij fixed staking nooit over de mogelijkheid beschikt om je tokens vroegtijdig op te vragen. Je dient er dus bijgevolg absoluut zeker van te zijn dat je ze voor de aangegeven periode kan missen en wil aanhouden.
Wat wanneer je graag crypto wil traden?
Zoals eerder op deze pagina reeds aangehaald maken we in de praktijk een onderscheid tussen investeren in crypto en het traden met cryptomunten. In eerste instantie worden beide mogelijkheden vaak in één adem met elkaar vernoemd. Toch zijn ze best verschillend.
Investeren in crypto doe je altijd voor de lange(er) termijn. Dit terwijl dat niet geldt voor crypto trading. Hierbij is het dan ook vooral de bedoeling om te trachten op zo kort mogelijke termijn zoveel mogelijk winst te realiseren. Die winst kan je uiteraard vervolgens weer wegzetten. Het één hoeft het ander dan ook zeker niet uit te sluiten, in tegendeel. Wil je graag crypto traden? Dan kan je daarvoor een keuze maken tussen verschillende mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld:
- Manueel traden met cryptomunten
- Het inzetten van een zogenaamde cryptobot
Deze tweede optie wordt door veel mensen (vooral beginners) als een potentieel interessante manier bestempeld om geld te kunnen verdienen met de handel in cryptomunten. Je dient er echter rekening mee te houden dat het hier louter gaat om een (weliswaar innovatief) stukje software welke tracht om patronen te herkennen en daarop in te spelen. Vaak blijkt het inzetten van een dergelijke tradingbot echter geen uitstekende keuze te zijn. Het is hoe dan ook geen goed idee om hier blind je vertrouwen in te stellen. Dan kan je beter gewoon zelf een grondige technische analyse uitvoeren.
Hoe moet je, je crypto precies opslaan?
Voor het merendeel van de mensen die gaan investeren in crypto geldt dat ze ook echt fysiek eigenaar willen zijn van de tokens. Dit betekent dat ze zich gaan aanmelden bij een bepaalde cryptobeurs waar ze vervolgens de gewenste crypto bij gaan aankopen. Eenmaal je begrijpt hoe dit werkt verloopt dit allemaal zeer eenvoudig. Dit gezegd hebbende is het zo dat mensen zich vaak de vraag stellen wat ze nu vervolgens met hun munten moeten doen. Hoe kunnen ze deze dus met andere woorden het best opslaan? Hiervoor maken we een onderscheid tussen meerdere opties:
- Het is mogelijk om ze gewoon te laten staan bij de broker of exchange
- Je kan ervoor kiezen om je cryptomunten weg te zetten in een lokale (software) wallet
- Het is mogelijk om ze veilig te bewaren op een speciale hardware wallet
Ondanks het feit dat het veruit het eenvoudigst is om je cryptomunten gewoon te laten staan bij de partij waarbij je ze hebt aangekocht wordt dit sterk afgeraden. Exchanges en brokers zijn vaak het doelwit van hackers. Bovendien is het ook nog eens zo dat het hierbij gaat om bedrijven die zomaar op een bepaald moment in de financiële problemen terecht kunnen komen. In beide gevallen loop je het risico om jouw cryptomunten te verliezen. Dat kan uiteraard niet meteen de bedoeling zijn.
Hoe werkt een hardware wallet precies?
Eén van de meest interessante en zeker ook meest veilige manieren om je crypto op te slaan is een speciaal daarvoor ontwikkelde hardware wallet. Verschillende bedrijven hebben ondertussen een toestel op de markt gelanceerd. Het ging hierbij onder meer om:
- Ledger
- Trezor
Voor beide bovenstaande bedrijven geldt dat ze tot de absolute toppers op de markt behoren. Wanneer je van plan bent om serieus te gaan investeren in crypto en je van plan bent om dat te doen voor de lange termijn kan je eigenlijk niet om het aankopen van een dergelijk toestel heen. Door je cryptomunten op deze manier weg te zetten ben je namelijk altijd houder van de private key. Dit betekent dat niemand anders dan jijzelf de controle hebt over je cryptomunten. Let wel, ben je van plan om actief te gaan traden met crypto? Dan is gebruikmaken van zo’n toestel minder interessant.
Wat zijn de crypto verwachtingen?
Voor heel wat mensen die interesse vertonen in de cryptomarkt geldt dat ze zich de vraag stellen wat nu precies de actuele en toekomstgerichte crypto verwachtingen zijn. Dat is natuurlijk een uitstekende vraag. Helaas is het echter meteen ook een vraag waar we eigenlijk geen echt antwoord op kunnen geven. Het is namelijk van belang om er bij stil te blijven staan dat er binnen de cryptomarkt op moment van schrijven nog heel wat onzekerheden bestaan. Deze onzekerheden hebben vooral te maken met het gebrek aan een duidelijke regulering in veel landen.
In principe is het noodzakelijk om niet alleen rekening te houden met de verwachtingen voor de cryptomarkt in haar geheel, maar ook voor alle individuele projecten die er bestaan. De belangrijkste conclusie die we momenteel kunnen trekken heeft te maken met het feit dat Bitcoin wellicht ook in de toekomst de absolute nummer één cryptomunt zal blijven. Daarnaast worden logischerwijs ook de meeste kansen gegeven aan Ethereum. Haar belang binnen de cryptomarkt is immers erg groot.
Voor alle andere crypto gerelateerde projecten is het van cruciaal belang om je grondig te verdiepen in niet alleen de gepubliceerde whitepaper, maar ook in de mogelijke use case waarover ze beschikt evenals in het achterliggende team. Wanneer je hier rekening mee houdt is het doorgaans mogelijk om een goede inschatting te maken van de levensvatbaarheid van de asset. Let wel, ook de concurrentie in kaart brengen kan van cruciaal belang zijn. Menig aantal projecten werden immers bestempeld als een mogelijke “Ethereum killer”, maar daar is (tot dusver) nog niemand in geslaagd...
Hoe veelbelovende crypto herkennen?
Veelbelovende crypto projecten ontdekken of herkennen hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn als je mogelijks op het eerste zicht verwacht. Van cruciaal belang om rekening mee te houden is de zogenaamde levensvatbaarheid van het project waarin je wenst te investeren. Enkele vragen die je, je dan ook op dit vlak moet stellen zijn de volgende:
- Welk probleem tracht het project precies op te lossen?
- Beschikt het project over voldoende financiële middelen?
- Is het achterliggende team voldoende ervaren om de doelen in de whitepaper te realiseren?
- Kan het project opgewassen zijn tegen de mogelijks reeds bestaande concurrentie?
Voor heel wat nieuwe cryptomunten die op de markt worden gelanceerd geldt helaas dat ze niets meer of minder dan gebakken lucht verkopen. Gelukkig is dat op vandaag reeds heel wat minder het geval dan op het hoogtepunt van de markt, maar toch blijft waakzaamheid geboden. Zie je, je zelf eigenlijk in de toekomst op geen enkele manier gebruikmaken van de cryptomunt waarin je, je aan het verdiepen bent? Dan is dat vaak een teken aan de wand dat ze niet echt interessant is.
Crypto voor beginners, wat moet je weten?
Ben je van plan om je eerste stappen in de cryptowereld te zetten? In dat geval is het zeer belangrijk om enkele valkuilen te ontwijken. In eerste instantie dien je, je steeds bewust te zijn van de aanzienlijke volatiliteit waar cryptomunten zich door kenmerken. In vergelijking met traditionele aandelen ligt de volatiliteit bij cryptomunten toch een flink stuk hoger. Daarnaast is het eveneens belangrijk om te weten dat je gaat investeren in een niet gereguleerde markt. Dit heeft als gevolg dat er geen vangnet aanwezig is wanneer het fout gaat. Jij en jij alleen bent verantwoordelijk voor de handelingen die je uitvoert met jouw cryptomunten.
Wil je graag kunnen rekenen op een goede voorbereiding voor wat jouw eerste stappen in de cryptomarkt betreft? In dat geval kan het zomaar een interessante keuze zijn om gebruik te gaan maken van een bepaalde crypto cursus. Door het volgen van een dergelijke cursus krijg je een goed beeld van de belangrijkste aandachtspunten waar je zeker bij stil moet blijven staan wanneer je gaat investeren in crypto. Bovendien is het zo dat crypto cursussen vaak ook meteen ingaan op de werking van crypto trading. Zo kan je meteen voor jezelf bepalen of ook handelen met cryptomunten een interessante keuze kan zijn voor jou of niet.
Gratis crypto krijgen, kan dat wel?
Tot slot stellen is het zo dat veel mensen toch enigszins weigerachtig staan tegenover investeren in crypto. In dat geval zou je eventueel ook kunnen kijken naar de mogelijkheden die er bestaan om gratis crypto te verwerven. Wanneer je reeds over een bepaalde holding beschikt in een specifieke cryptomunt kan je met die holding passieve inkomsten realiseren. Zoals eerder op deze pagina reeds aangehaald kan dit worden gerealiseerd door een staking te doen. Dit gezegd hebbende vereist dit uiteraard ook een bepaalde initiële investering. Het kan ook anders. Er wordt op de markt bijvoorbeeld ook de mogelijkheid aangeboden om deel te nemen aan een zogenaamde airdrop.
Gratis crypto krijgen door middel van een airdrop heeft wel wat voeten in de aarde. Heel wat nieuwe projecten proberen op deze manier hun cryptomunt de nodige bekendheid mee te geven. Omwille van deze reden is het dan ook vaak vereist om bijvoorbeeld lid te worden van een bepaald kanaal op Telegram, moet je vaak bepaalde berichten delen of pagina’s liken op andere social media platformen, etc. Wees ook altijd aandachtig voor het type project dat uitpakt met een airdrop. Ook hier zitten namelijk scams tussen. Wees je in ieder geval bewust van het feit dat een legitieme crypto airdrop nooit vereist dat je betaalgegevens deelt. In ieder geval, voor mensen die graag gratis crypto willen verwerven kan deelnemen aan enkele interessante airdrops het overwegen waard zijn.