VanEck

VanEck
  • Passief beleggen zonder veel vereiste keuzes
  • Duurzame beleggingen door negatieve uitsluiting
  • Fiscaal voordeel op dividenden uit VanEck ETF's
 
Bezoek website
Geen samenwerking

Bedrijfsgegevens

Bedrijfsnaam
VanEck (Europe) GmbH
Website
https://www.vaneck.com
Telefoon
020-7195100
E-mail
nlinfo@vaneck.com
Adres
Kreuznacher Str. 30, 60486 Frankfurt am Main, Duitsland
Laatste wijziging
22 november 2023

Eerste kennismaking met VanEck

Wie reeds enige ervaring heeft met beleggen heeft ongetwijfeld al eens gehoord over VanEck. Voor deze onderneming geldt dan ook dat ze gedreven is in het aanbieden van innovatieve beleggingsstrategieën die een niet onbelangrijke meerwaarde kunnen betekenen voor zowel het rendement als het risico van een beleggingsportefeuille. Door uitsluitend te investeren in de klassieke beleggingsproducten creëer je weliswaar wellicht een zeker rendement, toch zijn de mogelijkheden vandaag de dag heel wat uitgebreider dan dat. Het is dan ook niet voor niets dat de CEO van VanEck, Jan van Eck over het motto; "Verlaat de gebaande paden. Durf iets anders te doen." beschikt.

VanEck Beheerd Indexbeleggen

Eén van de onderdelen van VanEck richt zich op beheerd indexbeleggen voor particulieren en ondernemingen die beschikken over een startvermogen van minstens 50.000 euro. We maken binnen het aanbod van VanEck onderscheid tussen vijf risicoprofielen bestaande uit exchange traded funds. De risicoprofielen ondergaan elke maand een herweging zodat er niet afgeweken wordt van het risicoprofiel waarvoor gekozen werd. De samenwerking waar VanEck over beschikt met Fonteijn & Jacobson zorgt ervoor dat het effectief beheer van vermogen gekoppeld kan worden aan persoonlijk advies. Dit bovendien ook nog eens tegen zeer aantrekkelijke kosten.

Hoeveel bedragen de kosten?

Beleggen brengt uiteraard altijd de nodige kosten met zich mee. Dat is niet anders wanneer je de keuze maakt om een beroep te doen op de diensten van VanEck. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten kosten. Denk hierbij concreet aan de onderstaande:

  • De éénmalige kosten
  • De doorlopende kosten

De éénmalige kosten hebben betrekking tot de kosten voor de opbouw en afbouw van een portefeuille. Deze worden altijd duidelijk gemaakt in de analyse die voor jou wordt uitgevoerd.

Wat de doorlopende kosten betreft zijn er verschillende waar je aandachtig voor dient te zijn. In ieder geval is er geen sprake van periodieke kosten. Wel is het zo dat er een beheerder fee in rekening wordt gebracht. Hiervoor geldt dat ze op moment van schrijven zijn vastgesteld op 0,55 procent (incl. eventuele BTW). Sta er wel even bij stil dat de maximale kosten die aangerekend kunnen worden door VanEck kunnen verschillen tussen particulieren en bedrijven.

Buiten de bovenstaande kosten worden er ook transactiekosten in rekening gebracht en is er een zogenaamde service fee. De servicekosten bedragen op jaarbasis 0,15 procent van het gemiddeld belegd vermogen waar per maand sprake van is. Over dit bedrag dient geen BTW te worden betaald.

Passief beleggen met VanEck

Door de jaren heen is duidelijk geworden dat de markt moeilijk te verslaan is. Ook VanEck deelt die mening. Omwille van die reden heeft ze een zogenaamd passief beleggingsbeleid uitgedokterd. Het gaat hierbij om een beleid dat ervoor zorgt dat de markt wordt gevolgd in plaats van ze te proberen verslaan. Dit betekent dat er geen actieve keuzes worden gemaakt over welke aandelen of sectoren in de komende tijd het best zouden kunnen presteren. Daarnaast gelooft VanEck ook zeer sterk in het realiseren van een brede spreiding over niet alleen verschillende beleggingscategorieën, maar ook effecten. Op deze manier kan het risico binnen een beleggingsportefeuille sterk worden gereduceerd terwijl er nog steeds uitzicht kan worden behouden op een aantrekkelijk rendement.

Duurzaam beleggingsbeleid

Bij VanEck beleggen zorgt er dus voor dat je kiest voor een passieve manier van beleggen. Voor heel wat mensen geldt dat ze geen omkijken willen hebben naar hun beleggingsportefeuille. Indien dat ook geldt voor jou kunnen de oplossingen die door VanEck worden aangeboden het overwegen waard zijn. Bovendien is het zo dat er ook aandacht wordt besteed aan de duurzaamheid van de beleggingen. Concreet betekent dit dat VanEck kan kiezen voor een negatieve uitsluiting.

De negatieve uitsluiting die door VanEck wordt toegepast heeft specifiek betrekking tot bedrijven die zich bezighouden met de productie van alcohol, proeven op dieren, het fabriceren van wapens, de tabaksindustrie, nucleaire energie, etc. Ook bedrijven die deel uitmaken van de gokindustrie of die betrekking hebben tot adult entertainment worden geweerd. Ook voor de beleggers die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen kan het dan ook de moeite waard zijn om het aanbod van VanEck te overwegen.

Fiscaal voordeel op dividenden

De ETF's van VanEck kenmerken zich door lage, transparante kosten. Dit terwijl ze jou als belegger toch heel wat zorgen uit handen nemen. Tegelijkertijd wordt er een optimale zekerheid gecreëerd doordat alle ETF's daadwerkelijk fysiek beleggen in de onderliggende effecten. Bovendien geldt voor de ETF's van VanEck dat ze in Nederland zijn gevestigd. Dit heeft als gevolg dat je kan rekenen op een fiscaal voordeel op de dividenden die worden uitbetaald. Op deze manier kan worden voorkomen dat er alsnog een aanzienlijk rendement uit dividend in rook opgaat door de dividendbelasting.

Een prima keuze voor passieve beleggers

Elke belegger dient voor zichzelf de keuze te maken of hij of zij op een actieve of een passieve manier wenst te beleggen. Geef je de voorkeur aan een passieve beleggingsmethode? Let dan altijd goed op de kosten die daarmee gepaard gaan. Vaak is de keuze voor een ETF of exchange traded fund dan één van de financieel meest interessante en tevens ook meest toegankelijke opties om voor te kiezen. Dat heeft ook VanEck goed begrepen.

Bovendien is het zo dat deze onderneming er eveneens bekend om staat te durven kiezen voor innovatie. De Bitcoin VanEck ETN zorgt er bijvoorbeeld voor dat de meer traditionele belegger binnen diens beleggingsportefeuille ook blootstelling aan de nummer één cryptomunt kan creëren. Dit bovendien zonder te moeten voldoen aan alle technische obstakels waar de cryptomarkt zich toch nog steeds door kenmerkt.